Este oficial. Vaccinarea cu AstraZeneca continua in Romania. Vaccinurile ramase din lotul ABV2856 sunt puse in carantina

49

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua in Romania, dar autoritatile au decis, joi seara, ca masura de extrema precautie, scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze ramase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme in Italia, și inlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de Romania de la AstraZeneca, potrivit unui comunicat al CNCAV.

Este vorba de 4.257 de doze care se regasesc in centrele de vaccinare din judetele Bacau, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamt, Suceava, Timiș, Valcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Aceste doze vor fi scoase din uz și „puse in carantina”, adica pastrate in conditiile de frig pe care le recomanda producatorul.

Loading...

Ele fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de Romania in data de 7 februarie. Dintre acestea, au utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite in urmatoarele judete: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Valcea și Vaslui.

in ceea ce privește lotul ABV5300, din care 1,6 milioane de doze au fost distribuite in 17 tari din Uniunea Europeana (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franta, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o investigatie, Romania NU a primit doze din acest lot.

in cursul serii de joi, a avut loc o ședinta la care au participat reprezentantii CNCAV, INSP, Ministerul Sanatatii, ANMDMR, in care a fost analizata situatia celor doua loturi de vaccinuri.

Deciziile au fost urmatoarele, arata comunicatul CNCAV:

„1. Ca masura de extrema precautie s-a hotarat carantinarea temporara a dozelor ramase pana la finalizarea evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului;

  1. Se continua vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutica AstraZeneca din celelalte loturi existente in momentul de fata in Romania;
  2. Se inlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente in centrele de vaccinare, astfel incat procesul de imunizare sa nu fie afectat.

Mentionam faptul ca aceasta decizie a fost luata ca o masura de precautie extrema, fara sa existe in acest moment in Romania niciun argument știintific care sa fi impus aceasta hotarare.

Reiteram faptul ca decizia de carantinare a lotului respectv a fost luata exclusiv pe baza evenimentului raportat in Italia.

Astazi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate in Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunta faptul ca la acest moment nu exista indicii care sa ateste o legatura de cauzalitate intre vaccin și evenimentele adverse raportate”, reamintește CNCAV, potrivit Digi24.

De precizat ca in Romania nu au existat pana acum probleme tromboembolice de genul celor semnalate in alte tari la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

Agenţia Europeana a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrarii” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind ca la ora actuala nimic nu demonstreaza riscul unei coagulari sanguine mai puternice (tromboze) in cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.