Este oficial. Romanii din diaspora pot vota la alegerile prezidentiale vineri, sambata si duminica!

7

Dupa haosul creat in diaspora la ultimele alegeri Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat miercuri, cu 228 de voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 19 abtineri, proiectul de lege care prelungeste perioada de vot in Diaspora pentru alegerile prezidentiale. Astfel, una dintre prevederile legii spune ca romanii din Diaspora vor putea vota in zilele de vineri, sambata si duminica.

Loading...

„In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 7:00 si se incheie la ora locala 21:00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii”, se arata in proiectul de lege, adoptat de deputati.

De asemenea, in ziua de vineri, votarea ar urma sa inceapa la ora locala 12:00 si sa se incheie la ora locala 21:00, ia sambata votarea ar urma sa inceapa la ora locala 7:00 si sa se incheie la ora locala 21: 00.

Daca dupa incheierea celor trei zile de vot mai exista oameni care nu au votat, sectiile mai pot ramane deschis pana la ora 24.00.

Pentru a vota prin corespondenta, romanii din strainatate trebuie sa se inscrie in registrul electoral ca alegator in strainatate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP

O alta prevedere a legii arata ca, „incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri pentru presedintele Romaniei, la termen, si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul care doreste sa voteze in strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei se poate inregistra in registrul electoral ca alegator in strainatate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, in care va inscrie numele, prenumele, CNP, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate”.

Totodata, daca in Diaspora, la ora 21.00, cand se inchid secţiile, alegatorii care se afla la sediul secţiei de votare sau stau la rand pot sa isi exercite in continuare dreptul de vot, un membru al biroului electoral, desemnat de presedintele acestuia, verifica daca in afara localului de vot se afla alegatori care asteapta si stabileste ordinea in care acestia au acces in sala. Alegatorii aflaţi la rand isi pot exercita dreptul de vot pana la maximum ora 23.59.

Aceeasi prevedere se va aplica si in interiorul tarii.

Initial, la propunerea PSD, Comisia de Cod eletoral a decis ca exit-poll-urile sunt interzise pana la ora 24.00. Miercuri, in plen, la propunerea liderului de grup al PSD, Simonis Alfred, amendamentul a fost respins prin vot, astfel ca exit-poll-urile pot fi publicate dupa ora 21.00.

Ajunsa in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, la propunerea AEP, deputatii au decis ca „numarul membrilor Biroului electoral, daca este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu romani cu domiciliul in strainatate”.

Un alt amendament, criticat de opozitie pentru ca ar crea din nou cozi la vot, va introrudce liste suplimentare atat pe hartie, cat si in format electronic.

O alta prevedere arata ca, pe langa ofiţerii, agenţii si subofiţerii din cadrul Poliţiei Romane, Poliţiei de Frontiera Romana si Jandarmeriei Romane, si poliţistii locali se vor ocupa de acum inainte de buna desfasurare a procesului electoral.

Proiectul de lege a fost sustinut de toate partidele politice si urmeaza sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis.