Este oficial! Ludovic Orban, desemnat premierul Romaniei!

8

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti, in cadrul unei declaratii de presa la Palatul Cotroceni, ca il propune premier al Romaniei pe liderul PNL Ludovic Orban.

Loading...

„Acum putine zile a trecut motiunea de cenzura si a cazut guvernul pesedist si este foarte bine asa, fiindca PSD, din 2017 incoace, a avut trei guverne care au daunat grav Romaniei. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea Romaniei si ne-a tinut pe toti pe loc. Acest lucru a fost, pana la urma, constatat de toate partidele din opozitie si in acest fel a fost posibila motiunea de cenzura care a fost un real succes pentru opozitie.

Dupa consultarile cu partidele politice parlamentare si formatiunile politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o si dupa prima runda de consultari, ca se contureaza un guvern in jurul PNL. Repet ce am spus atunci: PNL a fost singurul partid care a venit la consultari si a spus direct ca sunt dispusi, chiar daca este foarte dificil, sa isi asume guvernarea in aceasta perioada de tranzitie, fiindca despre asta vorbim, de o perioada de tranzitie. Guvernul care va fi instalat in saptamanile urmatoare va avea un mandat scurt, pana la alegerile parlamentare.

si daca veni vorba despre alegerile parlamentare, repet, personal cred ca alegerile anticipate sunt o solutie foarte buna, dar nu acum cu Guvernul Dancila interimar. Fiecare zi in plus cu acest guvern esuat este o zi pierduta pentru Romania, un risc pentru romani. Asadar, am decis sa desemnez urmatorul prim-ministru al Romaniei in persoana domnului Ludovic Orban, presedintele Partidului National Liberal, presedintele celui mai mare partid din opozitie, promotorul principal al motiunii de cenzura. Asa este democratic corect, asa se va intampla.

in continuare sper ca toti actorii politici sa inteleaga ca suntem in criza politica si cu cat mai repede se ajunge la o solutie satisfacatoare buna pentru romani si Romania, cu atat mai bine. Cred ca trebuie instalat urgent noul guvern, pentru a putea indeplini cateva sarcini care sunt in asteptare: organizarea alegerilor prezidentiale, elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020, inchiderea bugetului pe anul 2019, dar si multe alte lucruri astept de la Guvernul Orban si sunt convins ca se vor stradui sa puna pe picioare o guvernare de tranzitie de succes, fiindca asta ne dorim cu totii. Sigur, am discutat mult in zilele care au trecut si ce trebuie sa faca guvernul si ce poate sa faca guvernul. Situatia nu va fi simpla deloc, fiindca pozitia in Parlamentul Romaniei este atat cat am vazut-o la motiunea de cenzura si va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum va fi, de exemplu, legea bugetului pentru anul 2020, dar toate aceste lucruri sunt posibile, am toata increderea ca Guvernul Orban se va ocupa la modul cel mai serios de toate aceste chestiuni si in acest sens ii dau cuvantul domnului Ludovic Orban, prim-ministru desemnat, va rog!

Prim-ministrul desemnat al Romaniei, domnul Ludovic Orban:

Excelenta dumneavoastra, domnule Presedinte,

Va multumesc pentru increderea acordata pentru a forma un Guvern intr-o situatie dificila pentru Romania.

Sunt onorat sa imi asum aceasta responsabilitate, in numele Partidului National Liberal si garantez ca voi pune toata experienta, toate cunostintele, toata energia de care dispun in slujba servirii interesului public.

Asumarea raspunderii formarii Guvernului intr-un moment in care tara are nevoie de o guvernare stabila si competenta, este ceea ce ne defineste in actiunea noastra publica. in acest moment, romanii, se uita cu speranta, cu incredere si au asteptari mari din partea noastra.

Vom da romanilor ceea ce asteapta de la noi si ceea ce asteapta de la un Guvern normal si anume cinste, competenta, integritate, dedicare in servirea interesului public si solutii pentru marile probleme cu care se confrunta Romania astazi.

Principalele prioritati ale Guvernului pe care il voi prezenta Parlamentului in vederea investiturii sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice si corectarea masurilor economice, care au lovit mediul de afaceri si care au afectat milioane de angajati din mediul privat, restructurarea ampla a aparatului guvernamental, simplificarea administrativa, readucerea competentei si profesionalismului in functionarea institutiilor publice si, de asemenea, digitalizarea administratiei pentru a creste calitatea serviciilor catre cetateni.

Acordarea unei atentii serioase si considerarea ca prioritare a tuturor obiectivelor de investitii, atat in infrastructura de transport, cat si in toate celelalte infrastructuri, infrastructura de sanatate, infrastructura de educatie si in celelalte domenii publice in care este nevoie majora de investitii. Consolidarea parcursului european al Romaniei si a pozitiei Romaniei la nivelul Uniunii Europene, in conformitate cu Pactul pe care Partidul National Liberal l-a semnat la initiativa Presedintelui Romaniei. De asemenea, respectarea tuturor rigorilor in ceea ce priveste statul de drept. Respectarea cu sfintenie a drepturilor si libertatilor cetatenilor, asigurarea unei independente reale a Justitiei in Romania, readucerea institutiilor statului, a institutiilor guvernamentale in slujba cetateanului si nu in slujba politrucilor care sunt pusi temporar sa conduca.

Am incredere in toti partenerii care au fost alaturi de noi in atingerea obiectivului major de a pune punct guvernarii PSD si sunt convins ca vom gasi discernamant, deschidere si interes pentru servirea cetateanului in toate discutiile pe care le vom purta ulterior, pentru ca orice zi in intarzierea investirii acestui Guvern, inseamna mentinerea PSD la putere si mentinerea in functie a Guvernului Dancila, care a fost demis prin motiune de cenzura, care nu mai are nicio legitimitate si pe care aproape niciun roman nu mai doreste sa il vada exercitand puterea”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.