Este oficial. Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a noilor procurori sefi

37

Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de numire pentru procurorii sefi propusi de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Astfel, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioada de 3 ani. De asemenea, presedintele a semnat decretul pentru numirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioada de 3 ani. Iohannis a mai semnat decretul pentru numirea in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioada de 3 ani.

Cine sunt cei trei procurori

Loading...

Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct in mandatul Laurei Codruta Kovesi 2006-2013. A indeplinit funcţia de inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Comisia Europeana 2013-2016 şi a ocupat funcţia de secretar de stat in Ministerul Justitiei 2016-2017.

Giorgiana Hosu este procuror-sef adjunct al DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activand ca adjunct al DIICOT in perioada 2013-2015, dupa ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalitaţii economico-financiare al instituţiei. Dupa ce Alina Bica şi-a dat demisia in 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei.

Crin Bologa a fost adjunct al Parchetului Salaj, a condus DNA Cluj intre 2005 si 2008. Este procuror din 1996.

Consiliul Superior al Magistraturii avizase negativ propunerea Gabrielei Scutea pentru functia de procuror general si pe cea a Georgianei Hosu la DIICOT. Singurul care a primit aviz pozitiv este Crin Bologa, propus pentru sefia DNA. Avizul CSM este insa consultativ.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a trimis propunerile catre presedinte insotite de „o scrisoare oficiala in care se precizeaza ca isi mentine propunerile formulate, argumentat si motivat legal”.

In scrisoarea obtinuta de newsweek.ro, Catalin Predoiu sustine ca „«argumentatia» Sectiei pentru procurori in vederea emiterii unui aviz negativ pentru doamna procuror Gabriela Scutea este neintemeiata si se transforma pe alocuri intr-un adevarat proces de intentie nemeritat de catre candidata, in raport cu cariera acesteia si prestatia excelenta avuta in cadrul procedurii de selectie”.

Pe de alta parte, despre avizul negativ dat de CSM pentru procuroarea Giorgiana Hosu, propunerea ministrului pentru sefia DIICOT, Catalin Predoiu a transmis, in scrisoarea trimisa presedintelui Romaniei, ca „din Hotararea Sectiei pentru procurori rezulta ca la fundamentarea avizului negativ emis pentru aceasta candidatura au fost avute in vedere aproape in exclusivitate raspunsurile candidatei la interviul desfasurat in fata Sectiei pentru procurori, fara a fi evaluat in concret Proiectul de management al candidatei si documentatia vasta atasata acestuia”, scrie Digi24.