Este oficial. Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat pe 2020

11

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2020 si decretul pentru promulgarea Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020.

Loading...

Guvernul si-a asumat, pe 23 decembrie, in Parlament, raspunderea pe Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale pentru 2020. Proiectul a suferit mai multe modificari dupa ce Guvernul a acceptat o parte dintre amendamentele USR si ALDE, printre care amanarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.

In privinta Legii bugetului de stat, premierul Orban a precizat ca au fost acceptate mai multe amendamente pentru suplimentarea sumelor destinate infrastructurii, dar si pentru mediu.

„Avem amendamente pentru obiective din domeniul mediului prezentate de USR pentru operationalizarea sumalului masei lemnoase. Avem de asemenea alocari pentru sistemele mobile de masurare a calitatii aerului si pentru alte obiective importante din domeniul mediului. Sigur, ca mi-ar fi foarte greu sa trec in revista toate amendamentele formulate. Exista fara discutie posibilitatea ca unele amendamente cu efecte benefice sa nu le fi putut accepta. Credeti-ma, este vital pentru Romania sa dea un semanl ferm ca porneste lupta cu dezechilibrele economice, readuce bugetul de stat si in general indicatorii macro-economci spre echilibru”, a afirmat premierul Ludovic Orban, luni, in fata plenului reunit al Paralamentului.

Premierul Ludovic Orban a precizat ca au fost acceptate amendamente si pentru suplimentarea sumelor alocate proiectelor de infrastructura, amintind de autostrazile Targu Mures-Iasi-Ungheni sau Comarnic-Brasov, dar si pentru intretinerea drumurilor nationale.

„Nu poti sa generezi cheltuieli la nesfarsit fara venituri. Oricine vine si zice ca vrea sa dea ceva trebuie sa spuna de unde da acei bani. Daca ne permitem sa cheltuim mai mult un an, doi, exista riscul ca 10 ani de zile noi si copii nostrii vor da o parte din resursele adunate la bugetul de stat, pentru a plati datorii. Resursele financiare trebuie folosite pentru investiti, ca intr-o casa. Daca nu schimbam filozofia bugetara, daca nu prioritizam alocarea bugetului catre investitii si cresterea calitatii educatiei, cresterea calitatii in serviciul de sanatate, riscam sa ajungem la un momentdat, nu suntem departe, sa nu ne ajunga bugetul sa paltim salarii, pensii sau subventii de pensii”, a atras atentia premierul Orban, de la tribuna Camerei Deputatilor.

Ludovic Orban a incheiat discursul, cerandu-le parlamentarilor sa „aiba incredere in acest buget, construit cu extrem de mare atentie”.