Este oficial. ANAF are acces la toate conturile din banci ale romanilor. Ce cauta acestia

20

Incepand de luni, 11 ianuarie, ANAF va avea acces la toate conturile din banci ale romanilor. Masura se aplica in baza unei ordonante de guvern emisa in 2020 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor. ANAF va operationaliza Registrul Fiscal Electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN.

Astfel, bancile si institutiile care au conturi financiare pentru companii si persoane fizice sunt obligate sa trimita catre Fisc toate informatiile financiare legate de miscarea conturilor persoanelor fizice si ale companiilor, scrie Aktual24.

Loading...

In registru se vor gasi mai multe informatii, precum:

  • pentru titularul de cont-client, persoanele care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise si orice persoana care pretinde ca actioneaza in numele clientului, insotit de celelalte date de identificare sau de numarul unic de inregistrare in cazul nerezidentilor;
  • pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, date de identificare sau numarul unic de inregistrare in cazul nerezidentilor;
  • pentru contul bancar sau de plati: numarul IBAN si data deschiderii si inchiderii contului;
  • pentru casetele de valori: numele concesionarului, insotit de datele de identificare sau de numarul unic de identificare in cazul nerezidentilor, si durata perioadei de concesionare.

„Din punctul meu de vedere nu e nimic nou. Fiscul, de multi ani, primea date de la banci asupra conturilor unor persoane. Noutatea absoluta consta in faptul ca vor fi cunoscute conturile bancare si pentru acele persoane fizice la care nu exista vreo suspiciune de evaziune fiscala, nu sunt supuse inspectiilor. Dau un exemplu intamplator: un salariat a primit salariul si obtine acei bani in cont”, a explicat la Digi24 economistul Adrian Benta.