Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marti ca problemele alimentarii cu apa calda in sectoarele 2 si 3 sun cauzate de CET Sud, care tine de Ministerul Energiei. ELCEN in schimb anunta ca Firea „minte”.
„Din nefericire, CET Sud, care apartine de Ministerul Energiei, a oprit pentru revizie mai multe zone si a oprit alimentarea cu apa calda. Dar sunt probleme cu alimentarea apei calda pentru bucuresteni. De asemenea, aceasta perioada s-a suprapus si cu o avarie. Am discutat cu colegii si astazi vor sa incarce instalatia cu apa si sa functioneze sistemul”, a afirmat Gabriela Firea, intrebata marti intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PSD, despre problema alimentarii cu apa calda din anumite zone ale sectoarelor 2 si 3 ale Bucurestiului.
ELCEN, care are in subordine CET Sud, a emis un comunicat de presa in care o aciza pe Firea de „minciuna”.
”Primarul General al Capitalei a declarat astazi ca lipsa apei calde in mai multe sectoare din Bucuresti se datoreaza intrarii in revizie a CET Bucuresti Sud. FALS ! In incercarea repetata de a gasi un tap ispasitor pentru a ascunde problema reala a termoficarii din capitala, precum si incapacitatea PMB de a gestiona o situatie cu impact socio-economic semnificativ, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea lanseaza din nou informatii mincinoase in spatiul public”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de ELCEN.
Reprezentantii companiei spun ca ELECEN poate furniza apa calda fara probleme chiar daca CET Sud este in revizie si ca aceasta revizie s-a facut si in anii trecuti, fara probleme.
”In perioada sezonului cald, ELCEN functioneaza cu doua centrale din cele patru pe care le detine, intrucat este oprita furnizarea caldurii. Acest lucru se petrece in fiecare an odata cu trecerea de la regimul de iarna la regimul de vara, in baza unei notificari a C.M. Termoenergetica emise catre ELCEN ca urmare a cresterii temperaturilor exterioare.
In fiecare an, pe toata perioada verii, operatorul retelei de termoficare asigura alimentarea cu apa calda a locuitorilor capitalei fara nici un fel de restrictii din partea ELCEN, intrucat societatea noastra produce apa calda din doua centrale simultan.
ELCEN informeaza populatia din Bucuresti ca poate acoperi, in prezent, fara nicio problema necesarul de apa calda furnizata locuitorilor Capitalei din punct de vedere al debitului, presiunii si temperaturii agentului termic prin intermediul celor doua centrale ale sale (in acest moment, CET Progresu si CET Bucuresti Vest).
Pe baza unui program de revizii si reparatii anual, stabilit de comun acord cu operatorul retelei de termoficare inca de la inceputul anului, CET Bucuresti Sud intra in fiecare an in revizie programata. Aceasta revizie este extrem de importanta in vederea pregatirii pentru sezonul de incalzire urmator, in cazul de fata 2020-2021. Consumatorii din capitala nu sunt afectati in nici un fel de efectuarea acestei revizii, intrucat capacitatile de productie ale ELCEN acopera fara probleme cererea de apa calda”, a mai transmis ELCEN.
Reprezentantii companiei spun ca ELCEN nu raspunde de starea avansata de degradare a retelei de transport si distributie operata de compania Termoenergetica, aflata in subordinea Primariei Capitalei.
”Daca ELCEN se ocupa de reviziile anuale tocmai pentru ca cetatenii sa nu aiba de suferit, lipsa de interes din partea PMB si a oricaror investitii in infrastructura de termoficare, au adus reteaua in starea tehnica dramatica in care se afla astazi.
Incepand cu anul 2017, degradarea sistemului de termoficare s-a accentuat, astfel ca pierderile in retea s-au dublat ajungand de la 1000 la peste 2000 de tone de apa fierbinte pe ora, presiunea in conducte a scazut la limita de avarie, iar debitul de apa de adaos a crescut constant. Pana in anul 2017, in timpul verii, se livra apa de adaos doar din cele doua centrale aflate in functiune pentru producerea de energie termica si nu erau probleme cu furnizarea apei calde catre cetateni. In prezent, TERMOENERGETICA solicita frecvent livrarea de apa de adaos din toate centralele ELCEN din cauza starii avansate de degradare a retelei. Subliniem inca o data ca lipsa de investitii, incapacitatea PMB de a atrage fonduri europene nerambursabile (aprox. 180 milioane Euro disponibili prin POIM 2014-2020), cheltuielile uriase pe actiuni de imagine si festivaluri in defavoarea investitiilor, nerespectarea de catre PMB a obligatiilor de plata pentru agentul termic livrat reprezinta, de fapt, problema reala si motivul pentru care bucurestenii nu beneficiaza de apa calda.”, a mai transmis ELCEN.
Reprezentantii companiei spun ca datoriile Termoenergetica fata de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 450 milioane de lei, situatie ce pune in pericol furnizarea agentului termic in sezonul rece viitor.