Eclipsa partiala de Luna pe 16 iulie, in ziua in care se implinesc 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11! Va fi vizibila si din Romania!

14

La exact 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, in data de 16 iulie 1969, Luna va oferi marti spectacolul unei eclipse partiale care va putea fi admirata din majoritatea regiunilor Terrei, informeaza Agerpres.

Loading...

„Eclipsa va fi vizibila in Africa, o mare parte din Europa si din Asia, din partea estica a Americii de Sud si partea vestica a Australiei”, a precizat Societatea Astronomica Regala (RAS), cu sediul la Londra, intr-un comunicat.

O eclipsa de Luna are loc atunci cand Soarele, Pamantul si Luna sunt aliniate, iar satelitul nostru natural se afla in umbra Pamantului.

Marti, doar o portiune din Luna se va afla in umbra Pamantului, iar eclipsa va fi doar partiala. „Circa 60% din suprafata vizibila a Lunii va fi acoperita de umbra”, a precizat RAS.

Lipsita de lumina razelor Soarelui, Luna se intuneca si capata o nuanta caramizie, intrucat atmosfera terestra deviaza razele rosii ale luminii solare catre interiorul sau de umbra.

Eclipsa partiala de luna din 16 iulie, vizibila si din Romania. Eclipsa partiala va incepe la ora 20:01 GMT si va atinge faza maxima la ora 21:30 GMT.

Spectacolul astronomic se va incheia la ora 22:59 GMT.Eclipsa va putea fi observata cu ochiul liber, fara sa existe vreun pericol pentru vedere, asa cum se intampla in cazul eclipselor de Soare. Cei care au la dispozitie instrumente precum binoclul, luneta sau telescopul pot admira mai bine fenomenul, cu conditia unui cer senin.