Doua treimi dintre rusi cred ca noul coronavirus este o „arma biologica” creata de om si evita vaccinarea cu Sputnik

43

Aproape doua treimi dintre rusi considera ca noul coronavirus este o „arma biologica” creata de om, potrivit unui sondaj publicat luni de centrul independent Levada, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Pentru observatori, aceste rezultate stau marturie privind neincrederea traditionala in autoritati, accentuata de lipsa de transparenta in gestionarea pandemiei de coronavirus si de relatiile tensionate cu occidentalii.

Loading...

Potrivit acestui studiu efectuat pe un esantion de 1.600 de persoane, numai 23% dintre rusi cred ca aparitia coronavirusului este un fenomen natural „fara interventie umana”, in timp ce 64% cred ca este „artificial si reprezinta o noua arma biologica”.

Cei care cred cel mai mult in teza unei origini artificiale se afla in segmentul de varsta 40-54 de ani, in proportie de 71%.

Acelasi sondaj indica faptul ca proportia rusilor dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19 a scazut in doua luni de la 38% la 30%. Dintre cei care refuza vaccinul, 37% evoca teama de efecte secundare, 23% asteapta rezultatul testelor clinice si 16% „cred ca nu are sens”.

Primit mai intai cu scepticism, vaccinul rusesc Sputnik V i-a convins totusi pe expertii independenti, revista medicala The Lancet stabilindu-i eficienta la 91,6% impotriva formelor simptomatice de COVID-19.

Insa neincrederea rusilor in Kremlin, mostenita de la fosta URSS, ramane tenace si este accentuata de o lipsa de transparenta, noteaza AFP.

Bilantul oficial al mortilor de COVID-19 a ajuns luni la 86.455, in timp ce Agentia de statistici Rosstat a anuntat la inceputul anului ca 162.429 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit intre aprilie si decembrie si ca excesul de mortalitate in 2020 in Rusia in comparatie cu 2019 este de peste 320.000 de morti.

Numarul rusilor vaccinati nu este nici el comunicat cu regularitate. Saptamana trecuta, un responsabil al Ministerului Sanatatii a afirmat in cadrul unei conferinte de presa, citat de agentia TASS, ca patru milioane de rusi au fost vaccinati.

„Lansat de Kremlin ca o arma ideologica, fara a astepta nici macar rezultatul testelor clinice, Sputnik V este ocolit de rusii deja neincrezatori fata de industria lor farmaceutica”, estimeaza sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada.

Potrivit acestuia, rusii ar fi, de asemenea, mai inclinati la teorii ale conspiratiei in perioade de tensiune, cum se intampla in prezent cand rusii si occidentalii sunt la cutite in numeroase dosare. „Populatia rusa se simte asediata de SUA si de Occident”, a subliniat el.