Doua orase din Romania, incluse in topul zonelor in care se traieste cel mai sanatos

61

Doua orase din Romania au fost incluse intr-un clasament care prezinta 20 de localitati mari, la nivel mondial, in care se poate trai cel mai sanatos in anul 2021. Topul a fost realizat de o companie britanica de brokeraj si consultanta DOT Zinc, iar cele doua sunt Timisoara si Cluj-Napoca.

Timisoara si Cluj-Napoca se regasesc in top 20 orase in care se traieste cel mai sanatos, pe pozitiile 15 si 16, obtinand scoruri totale de 1932, respectiv 1925 de puncte. Abia dupa cele doua orase romanesti se situeaza Helsinki, Copenhaga, Munchen si Praga.

Loading...

Potrivit Mediafax, specialiştii companiei au analizat o multitudine de factori, printre care rata obezitatii, durata de viata, criminalitatea, poluarea, serviciile medicale, costul unui kilogram de mere, siguranta cetateanului, precum şi numarul de ore de expunere la soare intr-un an. Fiecaruia dintre aceste aspecte i-a fost atribuit un scor in baza metodologiei autorilor, care a condus catre un scor total.

In topul de la inceputul anului 2021, pe locul intai se situeaza oraşul Valencia din Spania, cu un punctaj total de 2318 puncte. Valencia a fost nominalizat drept principalul oraş in care se poate trai sanatos, iar autorii topului noteaza ca este vorba despre un cumul de factori.

„Oraşul are o clima ideala. Nu este nici prea cald, nici prea frig şi este impanzit de zone verzi care imbunatatesc calitatea aerului. De asemenea, oamenii din Valencia se bucura de multe ore de expunere la soare pe an, ceea ce contribuie la starea de sanatate”, noteaza Salman Haqqi, specialist in cadrul DOT Zinc, potrivit sursei citate.