Dosarul lui Dan Barna a ajuns la DNA. „Daca va porni urmarirea penala ma voi retrage”

31

Dan Barna a declarat ca in cazul in care va porni urmarirea penala impotriva sa se va retrage. Acesta a precizat si ca a solicitat nota de constatare de la DLAF, care a confirmat ca a trimis dosarul la DNA. Vicepremierul Dan Barna e reclamat la DNA pentru posibila savarsire a unor fapte penale.

„Daca se va porni urmarirea penala impotriva mea, evident ma voi retrage. (…) Principiile pe care le susțin, fara penali in funcții publice, voi continua sa le susțin si reprezinta o valoare si un crez cu care am venit in politica si cu care voi continua sa fac politica in România. Am solicitat nota de constatare de la DLAF”, a declarat Barna, intr-o prima reacție publica dupa ce a fost reclamat la DNA, transmite Digi24.

Loading...

Vicepremierul Dan Barna e reclamat la DNA pentru posibila savarsirea a unor fapte penale. E vorba de povestea mai veche a felului in care au fost cheltuite fondurile europene, pe vremea in care Dan Barna era expert in proiecte cu bani europeni. Potrivit Newsweek, Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a finalizat cercetarea pe care a facut-o asupra proiectelor si a intocmit documente pentru sesizarea procurorilor anticorupție.

Dan Barna a postat un mesaj pe Facebook in care susținea ca nu are nicio informație oficiala de la Departamentul de Lupta Antifrauda ca ar fi fost trimise documente care il vizeaza la DNA.

„In contextul informațiilor aparute astazi in presa sunt necesare urmatoarele precizari: Pâna in acest moment nu am nicio informație oficiala de la DLAF privind implicarea mea in vreo nota de constatare care sa fie trimisa la DNA. Am incredere ca nu au ales sa anunțe in presa inainte sa ma informeze si pe mine.
Din articolul care a aparut azi in presa se desprind urmatoarele informații:

  • Ca DLAF a finalizat o verificare inceputa in timpul campaniei prezidențiale din 2019 si intenționeaza sa transmita catre DNA nota de constatare a verificarii. Se intâmpla practic exact ceea ce am cerut inca din 2019, fiind singura forma prin care aceasta poveste se poate inchide.
  • Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuții in recrutare si manageri de structuri de economie sociala. Eu nu am avut in proiectele menționate niciuna din aceste calitați, poziția mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logica pornind de la raspunsul transmis de DLAF presei ar fi ca nu este vorba despre persoana mea. Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat si pe parcursul intâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva saptamâni când mi-au spus ca nu au reținut nici o fapta ilegala in ceea ce ma priveste. Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar pâna in acest moment nu am primit nici o informație oficiala.
  • Se induce ideea ca numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Daca va fi, voi spune eu, inainte sa vehiculam informații incomplete, pe surse si de natura sa creeze confuzii inutile.
    Am fost permanent la dispoziția DLAF si sunt in continuare la dispoziția lor pentru orice fel de informații vor avea nevoie. ințeleg ca instituțiile trebuie sa isi faca datoria si sa verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene si e firesc sa fie asa; ce nu este firesc e ca o instituție sa comunice in presa informații incomplete. Este in mandatul DLAF sa documenteze si sa fundamenteze suspiciuni de frauda – confirmate sau nu apoi de organele competente – nu sa alimenteze suspiciuni la adresa oricarei persoane, publice sau nu.

Am zis din primul moment ca vreau ca aceasta cercetare sa se termine cât mai repede. imi mențin solicitarea si astept ca DLAF sa o finalizeze. in sinteza: Nu am nici o informație oficiala despre existența vreunui dosar pe numele meu.
Nu am nicio informație despre existența vreunei fapte care sa imi fie imputata de DLAF sau de vreo alta instituție a statului, pentru ca nu exista niciuna.”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

DLAF confirma ca a trimis dosarul la DNA

Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a confirmat ca a trimis dosarul la DNA, se arata intr-o informare de presa.

  1. Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul in care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune sociala si pe piața muncii prin intreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritoriala Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.
  2. in urma verificarilor efectuate in cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) si „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila savârsire a unor fapte de natura penala motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la intocmirea actelor de sesizare. intreaga documentație se afla in procedura de transmitere catre Direcția Naționala Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatarile vizeaza 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitațile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie sociala (entitați inființate in cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifrauda va putea oferi mai multe informații numai dupa finalizarea cercetarilor de catre organele judiciare.

  1. Cu privire la proiectul „Incluziune sociala si pe piața muncii prin intreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), in urma verificarilor efectuate nu au rezultat indicii privind savârsirea unor fapte de natura penala.
  2. Verificarile cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanța pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt in curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF va putea oferi mai multe informații numai dupa finalizarea investigațiilor.

„Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF, in exercitarea atribuţiilor ce ii revin, efectueaza sau coordoneaza acţiuni de control in vederea identificarii neregulilor, fraudelor şi a altor activitaţi ilicite in legatura cu gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a celor de cofinanţare aferente, precum şi a oricaror altor fonduri ce intra in sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Va mulțumim pentru interesul pe care il acordați activitații Departamentului pentru lupta antifrauda – DLAF si va asiguram de intreaga noastra disponibilitate, in limitele competențelor conferite de lege”, a transmis instituția.