Donald Trump a fost pus sub acuzare. Este al treilea presedinte american din istorie care risca destituirea!

11

Pentru a treia oara in 243 de ani, un presedinte american risca destituirea. Camera Reprezentantilor a votat punerea sub acuzare a presedintelui Donald Trump, la mai putin de trei luni de la izbucnirea scandalului legat de presiunile facute asupra Ucrainei.

Loading...

Democratii sustin ca Trump ar fi conditionat un ajutor militar pentru Ucraina de o investigatie care sa-l vizeze pe fostul vicepresedinte Joe Biden, actual contracandidat al liderului de la Casa Alba.

Presedintele Donald Trump este vizat de doua capete de acuzare: abuz de putere si obstructionarea Congresului, prin refuzul de a colabora in ancheta privind destituirea. Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, a deschis dezbaterile.

Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor: „Presedintele a incalcat Constitutia. Este cat se poate de clar ca presedintele este un pericol continuu la adresa sigurantei noastre nationale.”

Democratii sustin ca presedintele Donald Trump s-a folosit de prerogativele prezidentiale ca sa-l determine pe presedintele ucrainean Zelensky sa anunte o investigatie in afacerile familiei Biden in Ucraina, in schimbul ajutorului militar pe care il ofereau Statele Unite. De cealalta parte, republicanii au respins acuzatiile.

Zoe Lofgren, Democrat – California: „Presedintele Trump nu numai ca a abuzat de atributiile sale ca sa obtina un avantaj si sa fie reales. A folosit un guvern strain pentru asta. A folosit drept moneda de schimb ajutorul militar oferit in lupta cu rusii.”

Daniel Meuser, Republican – Pennsylvania: „Abuz de putere? Nu e cazul, potrivit Ucrainei. Presedintele Zelensky a confirmat de mai multe ori ca nu a fost un schimb, ca nu a luat nicio masura, iar ajutorul militar a fost livrat fara nimic la schimb.”

In timpul dezbaterilor dintre democrati si republicani, Donald Trump s-a abtinut de la comentarii. Liderul de la Casa Alba a fost tacut chiar si pe Twitter, reteaua sa sociala preferata. Purtatoarea de cuvant a administratiei prezidentiale a fost singura care a discutat cu jurnalistii.

Kellyanne Conway, purtatorul de cuvant de la Casa Alba: „(Donald Trump, n.r.) monitorizeaza dezbaterile, dar are multe altele de facut astazi, asa cum are in mai toate zilele.”

Vicepresedintele Mike Pence a fost mai transant in declaratii: al doilea om in statul american spune ca democratii incearca sa reduca sansele lui Trump de-a castiga alegerile prezidentiale de anul viitor.

Mike Pence, vicepresedintele Statelor Unite: „Ceea ce se intampla astazi in Congres e o rusine. Adevarul e ca incearca sa-l puna sub acuzare pe presedinte pentru ca stiu ca nu-l pot invinge (in alegeri, n.r.).”

in istoria de aproape 250 de ani a Statelor Unite, Donald Trump este al treilea presedinte american vizat de o procedura de destituire. Primul a fost Andrew Johnson, in 1868, al doilea a fost Bill Clinton, in 1998.

Bill Clinton: „Vreau sa spun, inca o data, cat de rau imi pare pentru ce-am spus si ce am facut ca sa declansez aceste intamplari.”

Richard Nixon a fost la un pas sa ajunga si el in procedura de destituire pentru afacerea Watergate, dar a demisionat inaintea votului din Camera Reprezentantilor. in cazul lui Donald Trump, camera decizionala e Senatul american, controlat de republicani, care au anuntat deja ca vor respinge procedura de destituire. in orice caz, punerea sub acuzare e o lovitura grava data imaginii presedintelui Trump, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.