DNA intra in forta in reteaua clientelara de la Apele Romane. Seful ABA „Prut-Barlad”, pus sub acuzare, alte cinci persoane sunt cercetate penal

13

Petru Avram, director al Administratiei Bazinale de Apa (ABA) „Prut-Barlad”, a fost pus sub acuzare de DNA pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una in forma continuata, in dosarul angajarilor fictive.

Punerea acestuia sub acuzare vine dupa ce publicatia Recorder a dezvaluit ca la institutia condusa de Petru Avram, vicepresedinte PNL Iasi, a fost angajata la departamentul care se ocupa de apararea impotriva inundatiilor o tanara, Simona Iancu, care a fost patru ani chelnerita la un bar din Iasi. Intr-o inregistrare aparuta in spatiul public, tanara sustinea ca a terminat facultatea de Chimie, insa nu a reusit sa raspunda la intrebari simple, cum ar fi care este malul stang sau malul drept al unui rau.

Loading...

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticoruptie au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de mai multi suspecti, in legatura cu demersurile facute la angajarea fictiva a doua persoane la primaria comunei Vatra Moldovitei (judetul Suceava), in scopul de a le detasa, cu incalcarea prevederilor legale, la Administratia Bazinala de Apa (ABA) „Prut-Barlad”.

Astfel, s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de:

  • Petru Avram, director al Administratiei Bazinale de Apa (ABA) „Prut-Barlad”, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una in forma continuata (2 acte materiale savarsite atat sub forma autoratului cat si a complicitatii).
  • Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldovitei – doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una in forma continuata (2 acte materiale).
  • Gabriel Niga, viceprimar al comunei Vatra Moldovitei cu atributii de primar la data faptei – abuz in serviciu cu obtinere de folos necuvenit pentru altul, in forma continuata (2 acte materiale).
  • Ana Boca, secretar general al primariei comunei Vatra Moldovitei – abuz in serviciu cu obtinere de folos necuvenit pentru altul, in forma continuata (2 acte materiale) si complicitate la abuz in serviciu.
  • Simona Elena Iancu si Stelian Metler, personal contractual, angajati succesiv la primaria Vatra Moldovitei, ulterior detasati la ABA „Prut-Barlad”, acuzati de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Conform DNA, la data de 16 decembrie 2020, Simona Iancu a fost numita in functia de administrator public in cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldovitei, iar la data de 22 decembrie 2020, din acea functie, a fost detasata ca inginer in cadrul ABA „Prut-Barlad” Iasi.

„Din cercetarile efectuate in cauza pana in acest moment, reiese ca angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primaria comunei Vatra Moldovitei ar avea un caracter fictiv, in sensul ca, cei trei suspecti, primarul Saghin Virgil, secretara generala a comunei Boca Ana si directorul ABA „Prut-Barlad” Avram Petru, dar si beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la inceput reprezentarea ca aceasta din urma nu va activa in cadrul Primariei comunei Vatra Moldovitei, ca angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri si ca ar servi doar ca baza aparent legala pentru promovarea, prin detasare, in functia urmarita de la inceput, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Barlad” Iasi. A reiesit ca Iancu Simona-Elena nu ar fi desfasurat nici macar o ora de munca la Primaria comunei Vatra Moldovitei, ca documentele necesare angajarii acesteia la primarie fie ar lipsi, fie ar fi fost intocmite retroactiv si fara respectarea normelor legale, si ca nu i s-ar fi intocmit nici fisa postului (asimilat cu contractul de management in cazul administratorului public) la momentul cand a fost numita. In plus, aproape simultan cu angajarea ar fi inceput demersurile pentru detasare, in conditiile in care experienta ori capacitatea profesionala a acesteia nu aveau nimic in comun cu postul ocupat la primarie si nici cu cel pentru care a solicitat detasarea la ABA Prut-Barlad”, spune DNA.

Procurorii sustin ca Petru Avram, Virgil Saghin si Ana Boca, fiecare in exercitarea atributiilor de serviciu, ar fi incalcat, cu intentie, mai multe dispozitii legale (prevazute de Codul administrativ, Codul muncii), fiind sprijiniti de suspecta Simona Iancu.

Printr-o schema similara, Stelian Metler a fost angajat la data de 22 iunie 2020 intr-o functie de personal contractual la Primaria comunei Vatra Moldovitei, iar la data de 1 iulie 2020, din acea functie, a fost detasat pentru sase luni ca inginer in cadrul ABA „Prut-Barlad” Iasi.

Mai mult, dupa detasare, directorul Petru Avram ar fi dispus delegarea lui Stelian Metler la un alt compartiment fata de cel pentru care se aprobase detasarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. Dupa cele sase luni prevazute in contract, detasarea avea sa fie prelungita.

„Faptele descrise ar fi determinat obtinerea de foloase necuvenite de catre Iancu Simona-Elena si Metler Stelian, constand in remuneratiile si alte drepturi salariale incasate de acestia in cadrul ABA Prut-Barlad, pe perioada detasarii si, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu in dauna ABA Prut-Barlad Iasi. De asemenea, ar fi fost vatamate interesele legale ale Primariei Vatra Moldovitei constand in faptul ca scopul functiilor pentru care cei doi au fost angajati nu a fost indeplinit si, in plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauza ca vacantarea lor a fost suspendata”, mai spune DNA.