DNA a deschis o ancheta penala in cazul uciderii ursului Arthur

20

DNA a deschis o ancheta pentru abuz in serviciu in legatura cu uciderea ursului Arthur. Procurorii cerceteaza modul in care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale salbatice, in cazul uciderii ursului Arthur, in 13 martie, intr-o arie naturala protejata din Covasna, de catre printul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein.

„Procurorii din cadrul DNA efectueaza acte de cercetare pentru suspiciunea savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, in legatura cu modalitatea in care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale salbatice, in contextul uciderii, in luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejata Oituz – Ojdula.

Loading...

Urmarirea penala se face doar cu privire la fapta (in rem). Aceasta etapa nu are caracterul formularii unor acuzatii impotriva vreunei persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual in care se pot strange primele probe pentru a se stabili daca fapta intra sau nu intra sub incidenta penala”, a anuntat marti DNA, conform Aktual24.

Si procurorii din Covasna cerceteaza imprejurarile in care a fost ucis ursul Arthur de catre printul Emanuel von und zu Liechtenstein, dupa ce IPJ Covasna s-a autosesizat cu privire la acest caz in urma articolelor aparute in presa. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Secuiesc care face verificari pentru braconaj, vanarea in alte conditii decat cele ale derogarilor si uzul de arma fara drept.

”La 06.05.2021, la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Secuiesc a fost inregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizarii din oficiu a organelor de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, privind imprejurarile in care, in ziua de 13.03.2021, pe suprafata fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, jud. Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botos, a fost ucis prin impuscare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vanat strict protejata, la care vanatoarea este permisa numai in baza derogarilor emise de autoritatile competente.

In cauza, s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la infractiunile de braconaj, vanarea speciilor de vanat cuprinse in anexa nr. 2 in alte conditii decat cele ale derogarilor si uzul de arma fara drept”, a transmis, joi dupa-amiaza, Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Secuiesc.

Un print din Austria, Emanuel von und zu Liechtenstein, a ucis in luna martie cel mai mare urs brun din Romania, anunta organizatiile de mediu Agent Green si VGT (Austria), el fundamentandu-si acest gest printr-o derogare oferita de Ministerul roman al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi facut pagube intr-o localitate din Covasna.

O petitie online a fost initiata catre Ministerul Mediului pentru a fi stopata vanatoarea de trofee.

Seful Garzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat ca a fost declansata o ancheta si ca, probabil, institutia se va indrepta catre alte organe de cercetare. ”Vrem sa vedem in ce conditii a fost impuscat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu. adaugand: ”Vrem sa nu mai avem niciun astfel de incident”. El a sustinut ca in documente se vorbeste foarte must despre un exemplar de urs si doar intr-un singur loc este mentionata o ursoaica cu pui. El a admis ca se poate ajunge la un dosar penal.