Principesa Margareta a sustinut zilele trecute un discurs fulminant la Institutul Olandez de Relatii Internationale din Haga, in care a aparat cauza Romaniei in fata occidentalilor si a denuntat dubla masura folosita in cazul tarii noastre, dupa integrare. Mai mult, custodele Coroanei i-a criticat fatis pe olandezi pentru blocarea accesului tarii noastre in Schengen si a atras atentia UE ca, precupata excesiv de procesul de integrare a unor state, a neglijat viziunea de ansamblu a constructiei si a ajuns sa vada doar jumatatea goala a paharului. ”Incetati cu aerele de superioritate” le-a transmis Margareta occidentalilor.
”Cred ca, in efortul nostru de a imbunatati functionarea Uniunii noastre, am devenit poate prea obsedati de proces, mai degraba decat de viziune, asa ca de multe ori uitam cat de mare este realizarea noastra. Un continent impartit timp de doua generatii de Razboiul Rece este acum din nou unit. Am facut aceasta cu sacrificii reciproce, nu pentru ca am vrut sa reducem costurile la rosii sau la automobilele din tarile noastre, ci pentru ca am impartasit aceeasi viziune si aceleasi valori. Si impartasim si astazi aceleasi valori si opinii” a spus principesa.
”Da, avem probleme. Dar avem o crestere economica incredibila in fosta jumatate comunista a continentului, iar tara mea este una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Europa. Acest fapt nu a sters insa diferentele semnificative de bogatie intre jumatatile estice si vestice ale continentului. Au trecut trei decenii de la sfarsitul comunismului, dar probabil avem nevoie de alte trei decenii pentru a sterge pe deplin efectele nocive ale dictaturii comuniste si a proastei administrari a tarii. Pe scurt, o intreaga generatie va trece inainte de a fi cu adevarat si pe deplin uniti si aproape nimeni dintre cei care erau oameni maturi cand evenimentele din 1989 in tara mea l-au inlaturat pe dictatorul comunist nu va fi in viata in ziua in care diviziunea economica a estului si vestului Europei va disparea complet. Subliniez faptul ca nu incerc sa gasesc scuze sau sa „repartizez” vina cuiva, ci doar sa explic sentimentul de frustrare resimtit in multe noi state membre.
Unora din Occident s-ar putea sa nu le placa faptul ca suntem mai patrioti si mai religiosi
De asemenea, in Estul Europei avem perspective diferite asupra vietii sociale si a obiceiurilor. Suntem mai religiosi, mai patrioti si mai suspiciosi in privinta nivelului ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident sa nu le placa aceasta. Dar a respinge sentimentele noastre ca doar „rasism si xenofobie” sau a imparti totul intre „progresist” – prin care ne referim la occidentali – si „reactionar” este in mod clar contraproductiv. De asemenea, este gresit sa argumentam ca valorile noastre nu sunt valori europene; s-ar putea sa nu fie la moda in unele parti ale Europei, dar sunt valori care apartin continentului(…) Punctul-cheie pentru toate activitatile noastre este incetarea atitudinii de superioritate fata de noile state membre si evitarea amenintarii acestora prin clauze de conditionalitate extinse artificial. Diverse propuneri de utilizare a conditionalitatii politice in acordarea fondurilor din bugetul urmator de sapte ani al Uniunii, in schimbul anumitor concesii politice, sunt nu numai ilegale in cadrul tratatelor UE existente, ci sunt, de asemenea, o garantie ca vor diviza mai degraba decat sa uneasca Europa.
Romanii nu pot accepta sa fie intr-o pozitie inferioara celorlalti cetateni europeni
Inca din 2011, Comisia Europeana a apreciat ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen. Cu toate acestea, una dupa alta, au fost adaugate conditii. Acum ni se spune in privat – de catre oficiali dintr-o serie de tari, inclusiv, sunt trista sa spun, propria voastra tara – ca exista in tarile occidentale considerente politice interne care ingreuneaza includerea Romaniei in Schengen. Pot intelege acest argument. Dar sper ca si voi puteti intelege ca presiuni interne similare revin oamenilor nostri politici din partea conationalilor mei, care nu pot accepta ca trebuie sa fie intr-o pozitie inferioara celorlalti cetateni europeni” a incheiat Principesa, noteaza inpolitics.