DIICOT anunta cea mai mare captura din istorie de hasis si „drogul jihadului”. Unde au fost gasite drogurile

DIICOT si Politia Romana au anuntat marti ca au reusit cea mai mare captura din istorie de hasis si pastile de captagon (drogul jihadului), in valoare de 60 milioane euro, drogurile fiind descoperite intr-o nava ancorata in Portul Constanta.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in luna august, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul Antidrog si Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime au efectuat investigatii intr-o cauza avand ca obiect savarsirea infractiunii de trafic international de droguri de risc si de mare risc.

Loading...

In urma investigatiilor, a fost identificata o nava care transporta doua containere ce contineau 40 de tone de produse nealimentare, expediate din Portul Latakia (Siria), care a tranzitat Turcia si care avea ca destinatie finala Portul Constanta.

La data de 30 august, nava a ancorat in Portul Constanta, iar containerele au fost descarcate.

In urma perchezitionarii containerelor, intr-unul dintre acestea au fost descoperite aproximativ 1,5 tone de hasis si 751 de kg de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon).

Drogurile erau disimulate intre recipientele de carton cu marfa transportata legal, astfel incat sa se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substante. Marfa de acoperire, sapun organic cu o densitate foarte mare, avea menirea de a masca drogurile.

Comprimatele de tip captagon, cunoscut si sub denumirea de „drogul jihadului”, au, in mod uzual, un continut ridicat de amfetamina.

Valoarea de piata a drogurilor capturate este de aproximativ 60.000.000 de euro.

In prezent, procurorii DIICOT – Structura Centrala efectueaza cercetari cu privire la mai multe persoane, cetateni romani si straini, pentru a se stabili implicarea acestora in organizarea transportului de droguri.

Activitatile au fost efectuate in cooperare cu United States Drug Enforcement Administration (DEA).

In cadrul operatiunii s-a beneficiat si de sprijinul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

Transparenta face diferenta