Dezmat din bani publici. Lia Savonea, pupila PSD de la varful CSM, a incasat, in 2018, 10.300 de lei pe luna pentru o deplasare de zece kilometri! Transportul, decontat separat!

176

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Inspectiei Judiciare si ai Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, care locuiesc in suburbiile orasului, primesc indemizatii de detasare uriase, desi au cativa kilometri pana la birou. Presedintele CSM, Lia Savonea a incasat, in 2018, 10.300 de lei pe luna pentru o deplasare de zece kilometri.

Loading...

Potrivit Radio Europa Libera, aceste indemnizatii se platesc in baza unei ordonante de urgenta a guvernului din 2006, potrivit careia ”judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, care sunt detasati sau delegati in alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza, pe toata durata delegarii sau detasarii, de urmatoarele drepturi: a) diurna in cuantum de 2% din indemnizatia de incadrare bruta lunara”.

Presedintele CSM, Lia Savonea, a incasat anul trecut, potrivit declaratiei de avere din 5 februrie 2019, 124.175 de lei, adica 10.300 de lei pe luna, doar pentru a se deplasa din satul Rosu, comuna Chiajna, la Bucuresti. Distanta Rosu – Bucuresti este de 10 kilometri. Transportul este decontat separat, iar Lia Savonea a primit 1.212 lei. Aceste sume se adauga indemnizatiei de membru CSM care ajunge la 315.661 de lei pe an. in declaratia de avere din iunie, sefa CSM nu a mai trecut veniturile defalcate, ci doar suma totala, adica 473.627 lei/an.

si alti membri ai CSM incaseaza acesta indemnizatie de detasare, dar acestia s-au mutat efectiv in Bucuresti in urma alegerilor pentru Consiliu. Astfel, Nicoleta tint a primit anul trecut 93.315 de lei pe langa salariu deoarece s-a mutat de la Brasov, Gabriela Baltag a incasat 85.370 de lei dupa ce a venit de la Piatra Neamt, Andrea Chis a primit 119.117 de lei dupa ce s-a mutat de la Cluj, Florin Deac 119.627 de lei dupa ce a venit din Maramures, Bogdan Mateescu 140.809 de lei dupa ce s-a mutat in Bucuresti de la Baile Govora, Valcea.

Un alt magistrat care a primit diurna de detasare este Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare. Astfel, el a incasat anul trecut, pe langa salariu, 147.000 de lei pentru ca a facut naveta de la Giurgiu, acolo unde are domiciliul, la biroul din Bucuresti. Adjuncta sa, Daniela Sandu Mates, a primit in 2017 52.000 de lei in plus la salariu, dar ea s-a mutat de la Brasov in Bucuresti.

Anomalia diurnelor platite regeste pentru o naveta de cativa kilometri a fost sesizata, marti, de Asociatia ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” (AMASP) care ”solicita factorilor decidenti sa evalueze si sa initieze demersurile legislative necesare pentru a pune capat unor astfel de situatii, in care persoane orientate beneficiaza de venituri uriase ca urmare a diurnelor care paraziteaza resursele publice alocate functionarii justitiei”.