Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea catre Romania de rachete antinava. Cat va plati statul roman

18

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea, catre Romania, de sisteme mobile (baterii de coasta) pentru lansarea de rachete antinava de productie americana, la o valoare estimata de 300 de milioane de dolari. Agentia de Cooperare in Domeniul Apararii si Securitatii din SUA (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) a notificat, in acest sens, Congresul american, in vederea aprobarii acestui contract, se arata intr-un comunicat emis DSCA, citat de Digi24.

Conform DSCA, guvernul Romaniei a solicitat de la guvernul american achizitionarea a doua sisteme de baterii de coasta care contin patru vehicule lansatoare, doua centre de comanda, vehicule de transport si sprijin logistic, rachete antinava de tip NSM, sisteme de comunicatii pentru transmiterea datelor de tip Link-16 (o retea de legatura tactica folosita la nivelul NATO, prin care fortele armate pot face schimb de date, inclusiv imagini, aproape in timp real).

Loading...

Noua valoare a contractului (circa 256 de milioane de euro) este mai ridicata decat cea estimata initial de MApN.

Conform MApN, costurile programului de inzestrare „Sistem de instalatii mobile de lansare rachete antinava” (SIML), asa cum sunt cuprinse in proiectul de lege care va fi inaintat Parlamentului, erau estimate la 200 milioane EURO, fara TVA, urmand ca valoarea exacta sa fie stabilita in urma derularii procedurii de achizitie, asa cum va fi stabilita prin lege de Parlament.

„in urma analizei documentelor de program, a reieșit ca singurul sistem de instalatii mobile de lansare rachete antinava complet operational, modern, testat și livrat catre forte armate din state NATO (Polonia), și care se pliaza cel mai bine pe cerintele operationale, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”, a precizat Ministerul Apararii.

Initial, Romania estima un pret si mai mic, de minimum 137 de milioane de euro pentru o astfel de achizitie, in cadrul unei licitatii la care MApN a renuntat in favoarea achizitiei directe, de tip guvern catre guvern, a rachetelor antinava din SUA.

Principalul contractor american este compania Rayhteon, care produce si rachetele Patriot, recent intrate in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

Conducerea Ministerului Apararii Nationale a salutat finalizarea, de catre Departamentul de Stat al SUA, a procesului de evaluare a cererii Romaniei privind disponibilitatea achizitionarii Sistemului de instalatii mobile de lansare rachete antinava – SIML și notificarii, in acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.

Conform cerintelor Fortelor Navale, parametrii SIML trebuie sa permita indeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafata adverse, dar și de aparare a cailor de comunicatii maritime proprii.

„Prin implementarea acestui program va fi asigurat, pe langa sistemul propriu-zis, și pachetul de suport logistic initial, instruirea militarilor privind folosirea in lupta a sistemului și actualizarea permanenta a bazei de date privind parametrii tactici ai tintelor”, se arata intr-un comunicat MApN.

MApN informeaza ca, pe langa infiintarea unor locuri de munca inalt calificate, realizarea unei infuzii de capital in economia romaneasca, și dezvoltarea unei facilitati de nivel tehnologic de ultima generatie in industria nationala de aparare, aceasta achizitie raspunde și unui interes national de securitate, astfel incat in situatii de criza sau razboi sa nu fie necesara trimiterea echipamentelor in afara teritoriului national pentru efectuarea lucrarilor de reparatii sau mentenanta.