Dan Nica si Rovana Plumb, respinsi pentru functia de comisar european! Ramona Manescu, in carti pentru portofoliul Transporturilor!

22

Ursula von der Leyen, presedintele ales al Comisiei Europene, ar fi respins cele doua propuneri trimise de premierul Viorica Dancila la Bruxelles, Dan Nica si Rovana Plumb, relateaza EurActiv.com.

Loading...

Potrivit sursei citate, in locul celor doi ar putea fi propusa Ramona Manescu, ministrul Afacerilor Externe, iar Romania ar putea primi portofoliul Transporturilor.

Luni, liderul Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Ciolos, a avertizat ca exista pericolul ca Rovana Plumb sa nu treaca de audierile din Parlamentul European.

Insa nu acesta ar fi fost motivul pentru care intarzia stabilirea componentei Comisiei Europene, ci criza politica din Italia. Prim-ministrul Giuseppe Conte i-a transmis astazi presedintelui Sergio Mattarella ca a reusit sa formeze un nou guvern, iar membrii acestuia vor depune joi juramantul de investire.

Ursula von der Leyen astepta ca Roma sa-si prezinte candidatul pentru postul de comisar european ce ii revine inainte de a decide compozitia noului Executiv al Blocului comunitar. Italia este singurul stat UE care inca nu a prezentat un candidat pentru urmatoarea Comisiei Europeana, care isi incepe mandatul in luna noiembrie. Marea Britanie a transmis ca nu va propune un comisar, intrucat intentioneaza sa paraseasca blocul comunitar pana la finalul lunii octombrie.

Cele doua propuneri ale Guvernului roman au fost criticate, luna trecuta, de presedintele Klaus Iohannis. Seful statului i-a transmis Vioricai Dancila ca propunerea Rovanei Plumb este una „proasta”.

In plus, europarlamentarii USR PLUS au criticat si ei cele doua propuneri. Acestia au spus ca Plumb si Nica au avut in ultimii ani declaratii impotriva valorilor Uniunii Europene si au promovat mesaje antijustitie, sprijinindu-l constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru coruptie, din functiile publice pe care le-au ocupat.

De asemenea, ei sustin ca cei doi au avut probleme penale. Rovana Plumb a fost cercetata in dosarul Belina, insa Parlamentul nu a incuviintat urmarirea penala, in timp ce Dan Nica a fost acuzat de DNA de fraude cu licente informatice in dosarul Microsoft, dar a scapat dupa ce dosarul s-a prescris.