Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Educatia este o prioritate pentru mine! Baza trebuie sa fie educatia!

15

Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a acordat in exclusivitate un interviu pentru PSNews.ro in care a abordat mai multe subiecte de interes pentru opinia publica.

Loading...

Domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, sunteti practic interfata Primariei sector 2 in relatia cu cetatenii. Primarul Toader nu s-a evidentiat cu nimic in acest prim mandat, dumneavoastra ati preluat problemele sectorului.

Situatia descrisa de dumneavoastra pare cea adevarata, numai ca este doar partial. Da, m-am implicat cat am putut si am devenit un personaj prezent peste tot unde este nevoie de mine, doar ca puterile mele sunt limitate. Fiind viceprimar am atributiile restranse, iar din partea primarului nu am sustinere, prin urmare as putea face mult, mult mai mult decat fac acum daca am avea o conducere cu viziune si care iubeste bucurestenii.

V-am urmarit activitatea si am vazut ca ati demarat proiecte importante pentru sector anul acesta. Vorbiti-ne despre ele.

Am spus permanent ca educatia este o prioritate pentru mine si acesta este motivul pentru care am construit comunitatea Aca2a. Pentru a incepe sa construim de la 0 sectorul 2, iar baza trebuie sa fie educatia. Prin urmare, incepand cu Academia Copiilor, cel mai mare proiect educational din Romania si terminand cu investitiile in infrastructura scolara, am facut tot ce a tinut de mine pentru copiii din sectorul 2. Vara aceasta am reabilitat 14 unitati de invatamant, urmand ca pana in 2022 sa le finalizam pe toate. Reabilitarea a insemnat de la zidurile cladirii, grupuri sanitare, eficientizare energetica, pana la table inteligente, digitalizare totala si siguranta. Avem cea mai vasta retea de unitati de invatamant din Bucuresti, avem cei mai multi elevi, cele mai multe burse si suntem preocupati permanent de situatia existenta.

Administratia Domeniului Public Sector 2 este in subordinea dumneavoastra. Ce proiecte majore aveti pe partea de spatii verzi?

Tot anul acesta am demarat reabilitarea tuturor parcurilor din sector. Acestea erau nefacute de foarte multi ani, unele dintre ele de 30 ani, daca puteti crede. Vreau sa redam cetatenilor spatiile verzi in perfecta stare, atat estetica, dar si functionala. in vara aveam gata 4 parcuri si multe altele in lucru. Din 26 de scuaruri erau finalizate 20. Din 25 de alte zone verzi, 10 sunt finalizate si celelalte sunt in lucru. Vremea a tinut cu noi si vom finaliza cat mai multe curand.
Bucurestenii se plang frecvent de birocratie in relatia cu administratia locala. Ati implementat ceva si in aceasta directie?

Am reusit implementarea Proiectului de hotarare privind cresterea transparentei cheltuirii banilor publici la nivelul Primariei Sectorului 2 si a institutiilor publice de interes local, aflate in subordinea Consiliului Local al Sectorului 2, din primul an de mandat. Am implementat, cu sprijinul Directiei Venit Buget Local sector 2, platforma online www.impozitelocale2.ro, pentru plata taxelor, eliberarea de certificate fiscale, depunerea declaratiilor si obtinerea de informatii privind corespondenta in relatia cu institutiile publice.

Mai mult, pentru a veni in intampinarea cetatenilor. Directia Venituri Buget Local a implementat o aplicatie online prin care locuitorii sectorului 2 se pot programa in ziua si la ora dorita, pentru a evita cozile.

Pentru reducerea birocratiei privind obtinerea autorizatiei de functionare pentru firmele care desfasoara activitati prevazute de grupele CAEN 561-Restaurante, 563-Baruri si alte activitati de servire a bauturilor si 932-Alte activitati recreative si distractive, am eliminat o serie de acte pentru care autoritatile locale nu aveau competente legale de verificare. Acum suntem un exemplu de bune practici in cadrul administratiei locale si un partener al antreprenorilor.
Este sectorul 2 un sector sigur pentru cetatenii sai? Ce relatie aveti cu Politia Locala?

Cum va spuneam la inceputul interviului, facem cat putem de mult, cu resurse putine. Colaborarea cu Politia Locala sector 2 nu este asa cum mi-as dori, dar cu toate impedimentele am reusit sa implementez masuri benefice pentru locuitorii sectorului. De exemplu, ultimul proiect pe care l-am initiat are un mare succes. Am scos politistii din birouri pe strazi, prin modificarea organigramei si astfel am rezolvat cea mai important problem legata de siguranta cetatenilor. in paralel, am pornit un program pilot, prin care, in functie de echipajele disponibile, patrule ale Politiei Locale sector 2 se vor afla in fata scolilor atat de dimineata, cand incep cursurile, dar si la sfarsitul lor. Astfel, copiii nostri sunt in siguranta, dar avem in vedere inclusiv gestionarea traficului care este haotic in proximitatea unitatilor de invatamant.

Am pastrat pentru finalul interviului problema taxei de gunoi, care a generat foarte multe dezbateri. Care este de fapt situatia?

Situatia este foarte simpla, daca nu ascultam propaganda partidelor aflate in competitie cu PNL. Taxa de gunoi va fi 0 incepand cu ianuarie 2020. Este promisiunea mea asumata in campania din 2016, iar acum devine realitate. Doar ca pentru a ajunge la aceasta taxa 0, au trebuit modificate mai multe hotarari sau initiate altele. Primaria nu putea subventiona tariful platit de cetateni daca nu devea parte a contractului. Prin urmare, a aparut taxa de habitat, care a inlocuit tariful si care este gestionata de Primaria sector 2 si firma de salubritate. Asa putem subventiona taxa, pentru a fi 0 si putem gestiona si sanctiona activitatea firmei de salubritate. Pana la intrarea in vigoarea a taxei de habitat, parteneriatul era intre asociatia de proprietari si firma, primaria neavand niciun cuvant de spus.

Mai mult, in sectorul 2 vom premia implicarea cetatenilor in viata comunitatii, pentru ca taxa 0 va fi conditionata de colectarea selectiva. Fiecare asociatie trebuie sa colecteze 25% fractie uscata din intreaga cantitate de gunoi produsa. La fel va fi si pentru proprietarii de case. Eu nu sunt adeptul pomenilor electorale si al populismelor, nimic nu este gratis, iar atat timp cat vorbim de banii tuturor locuitorilor sectorului 2 este de dorit ca acestia sa fie folositi cu discernamant si sa aduca plusvaloare.