Dan Barna isi da arama pe fata si ingroapa discursul anticoruptie al USR

45

In timp ce dosarele pica ca popicele in urma deciziilor CCR care au eliminat probele obtinute de SRI pe mandate de securitate nationala, iar USR reprezinta formatiunea politica cu cel mai virulent discurs anticoruptie, presedintele aceluiasi partid, Dan Barna, a avut o prestatie incalificabila marti in emisiunea jurnalistului Marius Tuca pe o tema ce tine de realmente de combaterea infractionalitatii, scrie podul.ro.

Camera Deputatilor a adoptat tacit pe 17 noiembrie propunerea legislativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, initiata de deputatii PNL Catalin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Traila. Proiectul de lege prevede ca inregistrarile „rezultate din activitatile specifice serviciilor de informatii” pot fi mijloace de proba in procesul penal, cu conditia ca prin lege sa fie reglementata o procedura clara şi adecvata, care sa permita verificarea efectiva a legalitatii lor, atat a mijlocului de proba, cat şi a procedeului probatoriu prin care au fost obtinute.

Loading...

Prins cu garda jos pe tema proiectului de lege, desi vorbim despre un set de reglementari vital pentru combaterea infractionalitatii, Barna a oferit un raspuns ezitant in fata unui moderator de emisiune care lauda deciziile CCR si efectul acestora. Pe parcursul dialogului cu Marius Tuca, Barna nu a zis clar ce vor face senatorii USR in cazul proiectului de lege la care am facut referire in articol. Mai mult decat atat, pe finalul discutiei pe subiect, Barna l-a aprobat pe Tuca, jurnalistul spunand ca in urma raspunsurilor presedintelui USR pare ca senatorii formatiunii politice vor vota impotriva proiectului de lege initiat de ministrul Justitiei. in momentul in care Tuca a zis ca CCR, prin decizia nr. 55/2020, s-a straduit sa reinvie statul de drept, Barna nu a avut nicio replica prin care sa-l contrazica pe acesta. (vedeti AICI fragmentul din emisiune, de la minutul 31)

Tuca: Apropo de Coldea si de fratii sai, spuneti-mi cum veti vota dvs. in Parlament aceasta lege prin care de fapt SRI va interveni in anchetele penale. Este vorba despre proiectul de lege prin care legea 51/1991 privind securitatea nationala este modificata astfel incat interceptarile pe siguranta nationala sa poata fi folosite din nou ca probe in procesul penal. Proiectul a fost depus pe 5 august, a trecut de Camera Deputatilor si nu v-am auzit sa spuneti ceva.

Barna: In mod tacit.

Tuca: Iar n-ati zis nimic, probabil ca nu erati in localitate, n-ati fost, n-ati stiut. Cum votati? Urmeaza in Senat. Aveti oameni si in Senat. Sunteti de acord sa revina SRI in anchete?

Barna: Aici lucrurile sunt foarte clare. Eu consider ca serviciile, si de fapt e o pozitie pe care Romania trebuie sa o aiba ca stat european si ca stat democratic, au un rol foarte clar sa colecteze informatii si sa transmita aceste informatii utilizatorilor legali de astfel de informatii. Adica rolul SRI si al celorlalte servicii este de a colecta aceste informatii, dar nu de a le administra si de a le utiliza in mod direct. Aici pozitia noastra este foarte consecventa.

Tuca: Imi place raspunsul dvs. Se va discuta in Senat asta si eu cred ca daca lucrurile stau asa cum spuneti in ceea ce-i priveste pe senatorii din USR, e clar ca aceasta lege n-o sa treaca.

Barna: E o pozitie asupra careia noi am fost consecventi si o sa ramanem consecventi pe asta.

Tuca: Se incearca din nou (trecerea legii asteia) mai ales ca in februarie 2020 CCR, in stradania de a reinvia statul de drept din Romania, a interzis procurorilor sa foloseasca drept probe in procesele penale inregistrarile obtinute de SRI pe mandate de securitate nationala. In sfarsit!