Dan Barna intra in cursa prezidentiala din partea Aliantei 2020 USR PLUS! Dacian Ciolos va fi premierul desemnat

6

Presedintele USR, Dan Barna, a fost desemnat candidatul Aliantei 2020 USR-PLUS la alegerile prezidentiale, iar presedintele PLUS, Dacian Ciolos, va fi candidat pentru functia de premier.

Loading...

USR si PLUS au incheiat vineri negocierile pentru incheierea aliantei politice in cadrul careia cele doua partide sa participe impreuna la toate alegerile care vor urma in perioada urmatoare: prezidentiale, locale si parlamentare, au mai explicat sursele citate.

”L-am felicitat deja pe Barna pentru ca e candidatul Aliantei la prezideniale, nu doar al USR”, a precizat unul dintre participantii la discutii.

„Ce a iesit pe spatiul public (candidatura lui Dan Barna, n.r.) a iesit pe surse din sedinta comisiilor de negociere USR PLUS. Astept si eu sa vorbesc cu Dan Barna si colegii mei de acolo si sa vad ce s-a discutat, in principiu se pare ca asta e directia in care merg negocierile si ma asteptam ca asta sa se intample. Adica noi am mai declarat ca vom merge impreuna in continuare, am mai declarat ca probabil va fi un tandem intre Dan Barna – prezidentiale si Dacian Ciolos – prim-ministru. in perioada urmatoare vom incheia un protocol electoral pe care noi il vom ratifica in Comitetul Politic din 3 august, protocol de alianta electorala si, practic, vom inchide discutiile pe aceasta runda de alegeri care vin acum, prezidentiale, urmand ca cele doua comisii sa se intalneasca in continuare si sa vina cu solutii pentru urmatoarele alegeri, locale si parlamentare”, a afirmat deputatul USR Ionut Mosteanu.

Potrivit surselor citate de G4media, acordul Aliantei nu prevede si impartirea efectiva a locurilor pe liste nici la locale, nici la parlamentare, urmand ca acest lucru sa fie facut in proximitatea fiecarei runde de alegeri.

Conducerea Aliantei 2020 va fi asigurata, in continuare, de cei doi presedinti ai USR si PLUS – Dacian Ciolos si Dan Barna – in calitate de co-presedinti, alaturi de Birourile Nationale ale celor doua formatiuni.

Pana acum au avut loc mai multe runde de discutii intre USR si PLUS, in cadrul carora insa echipele de negociatori nu au reusit sa cada de acord asupra mai multor puncte, printre cele mai importante fiind impartirea candidatilor pe locurile eligibile la parlamentare.

intr-o prima faza, USR a propus realizarea unei fuziuni cu PLUS, dar Dacian Ciolos a respins ideea fara drept de apel, propunand in schimb paritate pe listele de la alegerile parlamentare.

Ulterior, USR a cerut ca negocierile cu PLUS pentru incheierea aliantei politice sa plece de la numarul de senatori si deputati pe care Uniunea l-a obtinut in 2016 si abia de la acest prag in sus sa se mearga pe paritate. in cele din urma, impedimentul a fost depasit prin decizia ca listele sa fie facute in proximitatea fiecarei runde de alegeri.