Cum se vor tine cursurile la scoala in perioada de pregatire din iunie!

Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii au stabilit masurile care trebuie luate in fiecare scoala unde se vor tine cursuri de pregatire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a si a XII-a (2 – 12 iunie 2020). Ordinul comun a fost publicat in Monitorul Oficial.

Participarea elevilor la activitatile de pregatire va fi decisa de parintii acestora, dupa evaluarea incadrarii in grupele de risc a elevilor sau membrilor familiilor acestora. De asemenea, elevii vor fi insotiti de un cadru didactic de la accesul in unitatea de invatamant pana la sala de clasa si apoi, dupa finalizarea activitatilor, vor fi condusi pana la iesire.

Loading...

La intrarea in scoala, un cadru medical va verifica temperatura tuturor celor care intra in unitatea de invatamant (elevi, personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic). Temperatura nu trebuie sa fie mai mare de 37 grade.

„In situatia in care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezinta simptome sau exista suspiciunea ca starea sa de sanatate este precara, nu i se va permite accesul in unitatea de invatamant, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului si conduitei de tratament”, prevede Ordinul consultat de Agerpres.

La intrarea in unitatea de invatamant vor fi asigurate materiale si echipamente de protectie (covorase dezinfectate, masti de protectie, substante dezinfectante pentru maini), iar unitatea de invatamant va asigura sapun, prosoape de hartie, dispensere cu dezinfectant pentru maini.

„Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic vor purta masca de protectie pe toata durata activitatilor si isi vor igieniza regulat mainile cu substante dezinfectante sau sapun”, prevede ordinul.

In salile de clasa activitatile se vor desfasura cu maximum 10 elevi, la circa 2 metri distanta unul de altul, care vor purta masca pe tot parcursul desfasurarii activitatilor din unitatea de invatamant.

In perioada 2-12 iunie, durata activitatilor petrecute de elevi in salile de clasa nu va fi mai mare de trei ore pentru elevii de liceu si doua ore pentru elevii de gimnaziu.

In situatia in care unitatile de invatamant vor realiza activitati de pregatire in doua schimburi, intre acestea va fi prevazut un interval de 2 ore pentru dezinfectarea, igienizarea cu substante biocide si aerisirea salilor pentru o perioada de cel putin o ora.

Totodata, colectarea mastilor se va face in locuri speciale semnalizate corespunzator, amenajate in unitatea de invatamant, iar la sfarsitul activitatilor elevii vor primi cate o masca noua pentru deplasarea catre domiciliu.

„Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu strictete a masurilor de distantare fizica dintre elevi si masurile igienico-sanitare de prevenire a infectiei cu SARS Cov 2”, se precizeaza in Ordin.

Procedurile vor fi elaborate la nivelul fiecarei scoli, in consiliul de administratie, in termen de 5 zile de la publicarea ordinului in Monitorul Oficial (nr. 381/12.05.2020), si vor contine modalitatile de desfasurare a activitatilor de pregatire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare si de iesire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic, precum si modul in care se va realiza igienizarea/dezinfectia unitatii de invatamant.

Potrivit Ordinului comun semnat de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si ministrul Educatiei, Monica Anisie, inspectoratele scolare transmit Directiilor de sanatate publica cu cel putin o saptamana inainte perioada de desfasurare a activitatilor la care participa elevii in unitatile de invatamant preuniversitar, precum si intervalul orar.

De asemenea, inspectoratele scolare vor verifica respectarea de catre unitatile/institutiile de invatamant a normelor instituite de autoritatile de resort privind asigurarea materialelor de igiena si de protectie sanitara necesare atat pentru elevi, cat si pentru personalul didactic/didactic auxiliar si nedidactic, precum si respectarea masurilor igienico sanitare, in contextul prevenirii si combaterii cu SRAS-Cov 2.

Transparenta face diferenta