Cristian Tudor Popescu a rabufnit dupa tragedia de la Neamt: „Asta ma nauceste, ma scoate din minti”

129

Cristian Tudor Popescu s-a declarat, luni, foarte revoltat de comportamentul managerului Spitalului Judetean Piatra Neamt, Lucian Micu. El i-a reprosat ca nu s-a asigurat ca toate lucrurile functioneaza corect, mai ales ca existau riscuri uriase.

„Domnul manager si-a dat demisia pentru ca i s-a dat verde, i s-a dat liber de catre cine l-a pus acxolo, adica de catre Consiliul Judetean. Nu vrea sa lase ‘lucrurile la intamplare’… Asta mi se pare senzationala.

Loading...

Ma oripileaza ce a spus domnul manager. Acolo ti-a luat foc spitalul, ti-au ars niste oameni bolnavi pana a nu mai fi recunoscuti de rude. Si altii sunt in stare grava, ca nu sunt numai cei 10 morti, mai este medicul care a incercat sa-i salveze. Acest domn spune ca ‘nu pot sa las lucrurile la intamplare’.

De cand ma stiu, in toate slujbele in care m-am aflat, am fost obsedat pana la patologic de a-mi face treaba, de a sti foarte exact cum stau lucrurile in bucatica mea de responsabiltate. Ca simplu reporter ma duceam noaptea in tipografie, in plumb, la 11 noaptea pentru ca ma rodea ideea ca ar putea fi vreo greseala in articolul pe care l-am dat la tipar. Si mai verificam o data.

Asta ma nauceste, ma scoate din minti. Cum poti, cand ai mutat toata instalatia aia care are componentele alea electronice, electrice, ai toate materialele din acele saloane de ATI, sunt toate hiper-inflamabile, totul arde acolo ca benzina intr-o sala de ATI. Deci schimni contacte, muti aparate, toate cu contacte electrice si dupa care te cari. A dat ordin sa faca modificarea si apoi s-a dus in treaba lui. Acum spune ‘nu pot sa las lucrurile la intamplare’”, a declarat CTP la Europa FM, conform Aktual24.

Managerul Spitalului Judetean din Piatra Neamt, Lucian Micu, a anuntat luni ca demisioneaza din functie. Membru PSD, el fusese instalat de baronul Ionel Arsene in fruntea spitalului in urma cu trei saptamani.

„Activitatea medicala dintr-un spital este in subordinea Ministerului Sanatatii, iar activitatea administrativa este in subordinea autoritatilor publice locale. Unii cu medicina, altii cu banii. Intre acestea mai apare si politica”, isi explica Micu decizia.

”Tragedia de sambata seara din sectia ATI in urma careia zece oameni si-au pierdut viata ne-a afectat pe toti. In special pe rudele pacientilor, pe cadrele medicale care au intervenit sa salveze si sa se salveze, cadre medicale din Piatra Neamt si medici din intreaga tara, jurnalisti, pe mine si familia mea, pe oamenii care inteleg suferinta si care stiu ca nimeni nu si-a dorit sa se intample vreodata asa ceva.

Sta in firea noastra, a oamenilor, ca in astfel de momente sa cautam vinovati, sa cerem explicatii, sa ne dam fiecare cu parerea ce a fost sau cum s-ar fi putut evita. Asa, poate, sunt si eu. Dar am invatat ca, inainte de toate, trebuie sa fiu cerebral, iar asta am incercat sa fac imediat dupa tragedie.

Impreuna cu echipa Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, am incercat si am gasit solutii pentru ca unitatea medicala sa ramana functionala. A fost important pentru pacientii care ajung si acum in stare critica sa aiba un spatiu adecvat in care sa primeasca ingrijirile medicale necesare. Acum se lucreaza pentru ca noile paturi ATI sa fie operationale chiar de azi. Azi noapte, am pus la dispozitia anchetatorilor toate documentele necesare pentru a depista adevarata cauza care a produs incendiul.

Nu am nici cea mai mica urma de indoiala ca toate deciziile luate si acum si inainte au fost facute pentru ca echipa medicala sa poata sa se ingrijeasca intr-un mod cat mai bun si eficient de pacienti. S-a dorit a fi bine.

Din pacate, politica este in tot si in toate. O pot intelege. Asa este de 30 de ani incoace. De pe scaunele confortabile din birouri lucrurile stau diferit. Cand esti langa patul bolnavului vezi realitatea.

Activitatea medicala dintr-un spital este in subordinea Ministerului Sanatatii, iar activitatea administrativa este in subordinea autoritatilor publice locale. Unii cu medicina, altii cu banii. Intre acestea mai apare si politica. Nu toate lucreaza impreuna, ceea ce, uneori, este doar in detrimentul celor care ar trebui sa conteze – pacientii.

Prezenta mea in functia de manager al Spitalului nu mai ajuta la acest moment cu nimic. A venit momentul sa ma retrag si sa astept ca specialistii sa stabileasca foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon si a provocat rani adanci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred ca-l merita rudele pacientilor si cadrele medicale afectate!

Fac apel, in calitate de om, sa dam cu totii dovada de intelegere si sa nu facem presiuni inutile asupra echipei medicale a Spitalului care, in continuare, trebuie sa se concentreze in salvarea de vieti, cat mai multe.

Demisia mea va fi inaintata la prima ora a zilei de maine, nu inainte de a ma asigura ca nu las lucrurile la intamplare, ci ca va exista o continuitate fara sincope”, a anuntat Micu intr-un comunicat de presa.

Directia de Sanatate Publica Neamt a anuntat, duminica, intr-un comunicat de presa, ca pentru marirea capacitatii sectiei ATI de la SJU Neamt pentru pacientii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele functionale de la etajul 2, prin construirea unui perete. „Aici urmau sa fie tratati pacientii pozitivi, in doua saloane de cate 8 paturi. Pana la acel moment, pacientii pozitivi erau tratati la etajul 3”. Pentru aceste modificari, spitalul nu a solicitat avizul DSP. „Reconfigurarea sectiei ATI si mutarea pacientilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizata fara aviz, in ziua de 14 noiembrie 2020”, mai spune sursa citata.

Avand in vedere informatiile aparute in cursul zilei de astazi, 15 noiembrie 2020, referitoare la avizarea modificarilor de structura si mutarea pacientilor pozitivi COVID -19 de la etajul III la etajul II al Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, in vederea informarii corecte a opiniei publice, facem urmatoarele precizari:

  1. Sectia A.T.I. din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt a functionat, anterior desemnarii acestei unitati sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sanatatii nr.555/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, la etajul II – Pavilion Chirurgical, fiind autorizata sanitar cu un numar de 24 de paturi.
  2. La data de 26 martie 2020, Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt a solicitat avizul D.S.P. Neamt in vederea modificarii structurii sectiei A.T.I., astfel:

– 10 paturi pentru pacientii pozitivi COVID-19 cazuri grave – pacienti intubati si cu potential de agravare, la etajul III – Pavilionul Chirurgical

– 24 de paturi de la etajul II pentru pacientii suspecti in asteptarea rezultatelor si pacientii negativi, care inca se aflau internati in spital si necesitau tratament pe terapie intensiva.

Aceasta solicitare a fost avizata favorabil de D.S.P. Neamt.

  1. La data de 13.04.2020, Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt a revenit cu o noua modificare de structura in vederea avizarii de catre D.S.P. Neamt, care nu a vizat Sectia A.T.I.
  2. Unitatea sanitara a functionat cu aceasta structura avizata de D.S.P. Neamt, pana la data de 14 noiembrie 2020.
  3. Pentru marirea capacitatii sectiei A.T.I. pentru pacientii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele functionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau sa fie tratati pacientii pozitivi, in doua saloane de cate 8 paturi. Pana la acel moment, pacientii pozitivi erau tratati la etajul III.

Pentru aceste modificari, unitatea sanitara nu a solicitat avizul Directiei de Sanatate Publica Neamt.

Reconfigurarea sectiei A.T.I. si mutarea pacientilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizata fara aviz, in ziua de 14 noiembrie 2020.

Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt si oricare unitate sanitara cu paturi, au obligatia de a solicita si de a obtine, anterior intervenirii vreunei modificari, fie de structura, fie de circuite functionale, avizul directiilor de sanatate publica judetene”, arata comunicatul de presa al DSP Neamt.

Managerul Spitalului Judetean Neamt Lucian Micu a precizat ca ambele etaje erau folosite ca sectii ATI, erau avizat de catre DSP Neamt si pacientii erau frecvent mutati intre sectii.

De asemenea, presedintele Consiliului Judetean Neamt Ionel Arsene preciza ca sectiile ATI de la SJU Neamt au avizul DSP cu privire la circuite.

„Tin sa precizez ca in ultima perioada nu s-au mutat echipamente si nu s-a intervenit in niciun fel pe instalatiile din ATI. Decizia mutarii pacientilor internati la ATI de la etajul 3 la etajul 2 a fost determinata de motive exclusiv medicale pentru a se asigura o mai buna supraveghere a bolnavilor. S-a urmarit extinderea sectiei de ATI, pentru a putea prelua un numar mai mare de pacienti pozitivi, dar in momentul produceri incendiului, spatiul in care s-au facut lucrarile nu era functional. El se afla intr-o zona diferita fata de cea in care s-a produs incendiul. Acest demers de extindere nu a afectat in niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele doua sectii ATI, situate la etajele 2 si 3 ale SJU au aviz de la DSP cu privire la circuite. A existat insa o suprasolicitarea a sectiei ATI din cauza numarului mare de pacienti internati in contextul pandemiei de coronavirus”, a declarat Ionel Arsene, printr-un comunicat de presa al PSD.

Si seful PSD, Marcel Cioalcu, a avut o iesire agresiva.

„Manipularea ordinara si minciuna penelistilor trebuie sa ia sfarsit! Iata avizele si autorizatia DSP care demonstreaza ca sectia ATI de la etajele 2 si 3 ale Spitalul Judetean Neamt functiona in legalitate. Orban si prefectul de Neamt trebuie sa se opreasca cu minciunile, din respect pentru cei care au murit acolo!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Zece pacienti au murit in urma unui incendiu care a izbucnit sambata la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Piatra Neamt. Alte sapte persoane, inclusiv medicul Ioan Catalin Denciu, care a incercat sa salveze bolnavii, au fost ranite.