Contraperformanta PSD. Romania, pe primul loc in UE la la deficitul guvernamental!

5

La nivelul Uniunii Europene, Romania a avut cel mai mare deficit guvernamental raportat la Produsul intern brut in primul trimestru din acest an, cu 4,5% din PIB, in conditiile in care, in zona euro, deficitul guvernamental a fost 0,5% din PIB iar Uniunea Europeana a avut deficit guvernamental de 0,6% din PIB, arata datele publicate vineri de Eurostat citate de Agerpres.

Loading...

De asemenea, datele Eurostat arata ca Romania a fost lider si la cresterea deficitului guvernamental in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,7 puncte procentuale, de la un deficit de 2,8% din PIB pana la unul de 4,5% din PIB.

In zona euro, deficitul guvernamental a scazut de la 1,1% din PIB in ultimul trimestru al anului trecut pana la 0,5% din PIB in primul trimestru al acestui an. in Uniunea Europeana, deficitul guvernamental a scazut de la 1% din PIB pana la 0,6% din PIB.

Separat, Eurostat a dat publicitatii datele privind datoria guvernamentala la finele primului trimestru 2019. Conform acestora, Romania se situa in randul statelor membre cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportata la PIB, 34,1% din PIB, un nivel mai redus fiind inregistrat doar in Estonia (8,1% din PIB), Bulgaria (21,2%), Luxemburg (21,3%), Danemarca (33,6%) si Cehia (34%).

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, 12 state membre UE au inregistrat o crestere a nivelului datoriei guvernamentale raportata la PIB in timp ce alte 13 state membre, inclusiv Romania, au inregistrat o scadere. in cazul Romaniei, datoria guvernamentala a scazut de la 35% din PIB in ultimul trimestru al anului trecut pana la 34,1% din PIB in primul trimestru al acestui an, un declin de 0,8 puncte procentuale.

Deficitul public este definit in Tratatul de la Maastricht ca fiind necesarul net de finantare, asa cum este definit de sistemul european al conturilor economice integrate. Sectorul general guvernamental cuprinde subsectorul central, de stat, local si fondul de securitate sociala.