Conducerea Academiei de Politie, trimisa in judecata de DNA in cazul amenintarii jurnalistei Sercan! Politistul care a amenintat-o cu moartea pe jurnalista si-a recunoscut faptele!

6

Fostul rector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, si fostul prorector al unitatii de invatamant Petrica Mihail Marcoci au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care sunt acuzati de instigare la santaj, informeaza miercuri DNA.

Loading...

Potrivit unui comunicat al DNA procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Adrian Iacob, la data faptei chestor de politie si rector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, si Petrica Mihail Marcoci, la data faptei comisar sef de politie si prorector al Academiei, fiecare sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare la santaj.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriul trimis instantei ca, la sfarsitul lunii martie – inceputul lunii aprilie, Adrian Iacob si Petrica Mihail Marcoci, in calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, l-ar fi determinat pe Gheorghe Adrian Barbulescu sa transmita unei persoane, jurnalist de investigatie – persoana vatamata, mesaje de amenintare pentru a o constrange sa inceteze investigatiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmarind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesionala.

Concret, arata anchetatorii, Iacob si Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Barbulescu, profitand de ascendentul pe care li-l dadeau relatia de subordonare functionala, diferenta de varsta si de grad profesional, precum si de recunostinta acestuia pentru ca dupa absolvire fusese mentinut in cadrul Academiei, sa achizitioneze mai multe aparate de telefon second hand si cartele preplatite pentru a transmite mesaje de amenintare persoanei vatamate.

„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis politistului care a trimis efectiv mesajele de amenintare ca ii vor asigura protectia pentru a nu fi tras la raspundere penala si i-au adresat incurajari pentru a-i intari rezolutia infractionala pe parcursul savarsirii faptelor. Solicitari similare au fost transmise de inculpati unui alt ofiter debutant din cadrul Academiei, care insa nu le-a dat curs”, mentioneaza DNA.

Sursa citata mai precizeaza ca aceste demersuri ar fi fost determinate de faptul ca, in perioada mentionata, persoana vatamata a publicat mai multe articole care vizau in mod direct activitatea Academiei de Politie, care ar fi putut avea consecinte semnificative asupra carierei si reputatiei lui Adrian Iacob si a lui Petrica Mihail Marcoci.

„Dupa trimiterea mesajelor de amenintare, inculpatii au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicatii telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut sa stearga toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce sa declare organelor de urmarire penala si l-au asigurat ca va primi o pedeapsa usoara, precum si ca va fi mentinut in cadrul Academiei chiar in situatia unei condamnari”, mai arata procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.

DNA informeaza ca fata de inculpatul Gheorghe Adrian Barbulescu procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei in vederea incheierii unui acord ca urmare a recunoasterii vinovatiei.