Companiile din sectorul textilelor sar in ajutorul medicilor si spitalelor din Romania

56

Un grup de 15 companii din industria textila locala, cu un total de aproape 4.000 de angajati si competente diverse, s-au organizat pentru a veni in sprijinul sistemului sanitar din Romania, care se confrunta in prezent cu o lipsa acuta de echipamente de protectie medicala in lupta cu COVID-19.

Situatia dramatica a personalului sanitar aflat in linia intai in batalia impotriva COVID-19, au determinat echipa publicatiei Dialog Textil impreuna cu consultantul in textile Razvan Ionele de la Gherzi Textil Organization sa initieze crearea unui grup de lucru open-end, deschis tuturor celor care vor sa se implice in dezvoltarea de capacitati de productie de echipamente medicale la standarde internationale.

Loading...

Dintre producatorii care s-au alaturat acestei initiative se numara confectioneri de textile precum Tanex, companie cu doua puncte de lucru si in jur de 500 de angajati, Simiz Fashion Focsani, cu 10 linii de productie si 700 de angajati, Livas Clothing cu cinci baze de productie care insumeaza in jur de 600 de angajati, Manufactura Turnu Magurele, Stylar Tailor, Confex Buzau, Arason SRL, Polisea SA, ETServices, furnizori de solutii tehnologice precum Morgan Tecnica & Macpi Group, precum si producatorul local de netesute cu capital romanesc Minet SA.

„Am atras alaturi de noi si am implicat specialisti cu competente diferite, care impreuna sa formeze lantul tehnologic necesar pentru a duce la bun sfarsit acest proiect important, a carui utilitate este atat de stringenta. Sper ca mesajul nostru sa ajunga la autoritatile competente, care sa ne prijine in demersul de a activa sinergii pe plan national. Grupul este deschis, asadar cei care doresc sa ni se alature ne pot contacta la [email protected],” a declarat consultantul Razvan Ionele.

Ionele a adaugat ca doar apeland la producatorii locali s-ar putea asigura necesarul de echipamente de protectie pentru sistemul de sanatate, in conditiile in care, la nivel global, cererea masiva venita din partea marilor state a blocat capacitatile furnizorilor internationali de materii prime.

„Noi am mobilizat deja, in paralel, un grup de producatori din tara care si-au aratat disponibilitatea de a incepe fabricarea la cerinte tehnice concrete si comanda ferma. Am facut deja o solicitare prin care dorim ca materialul produs la Ramnicu Valcea sa poata fi materie prima pentru intreaga industrie de confectii din Romania. Poate fi laminat, pentru a crea impermeabilitate, poate fi utilizat ca atare sau matlasat cu alte materiale in functie de destinatia dorita.

Vrem sa multumim Agentiei de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare, care a raspunsul afirmativ demersului nostru. Specialistii Agentiei lucreaza intens in aceste zile la dezvoltarea si testarea unui material cu rol protectiv, din poliester si polipropilena, care ar putea fi folosit la productia de combinezoane si masti. Industria este pregatita si solidara,” a explicat Cezar Bulacu, director de cercetare la Minet SA.