CNCD bate in retragere in cazul Teodosie. Csaba Asztalos: „Nu vom sanctiona interpretari ale unei credinte”

31

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a anuntat marti ca institutia a primit mai multe plangeri in urma declaratiilor facute de IPS Teodosie cu privire la femei. „Nu vom sanctiona interpretari ale unei credinte”, a anuntat deja Asztalos.

„Ceea ce vom analiza noi in aceasta speta si in oricare alta de acest gen este contextul in care s-a facut declaratia, continutul, scopul – daca a fost sau nu o intentie de a aduce o atingere demnitatii anumitor categorii de persoane – si, desigur, calitatea celui care a facut declaratia, pentru ca vorbim despre un formator de opinie, care influenteaza comportamente din societate”, a declarat presedintele CNCD, Csaba Asztalos, la Digi FM.

Loading...

Acesta a precizat ca institutia nu va analiza si nici nu va sanctiona ceva ce ar putea fi, in acest caz, o interpretare a credintei.

„Noi, ca institutie de stat, in nicio speta nu am si nu vom sanctiona interpretari ale unei credinte. Pentru ca exista o separatie intre stat si culte, exista o autonomie a cultelor. Fiecare cult isi stabileste propriile canoane si propria dogmatica, iar statul, inclusiv CNCD, le respecta”, a explicat Csaba Asztalos, referindu-se la faptul ca nu va fi analizata regula potrivit careia femeile nu pot indeplini functii importante in Biserica Ortodoxa.

Presedintele CNCD a subliniat ca nu va pune in discutie interpretarea Vechiului Testament, a Noului Testament sau a canoanelor.

„Daca este ceva mai mult decat o astfel de interpretare, sigur ca atunci Colegiul va analiza daca se depaseste sau nu limita libertatii de exprimare, daca statul poate sa interfereze sau nu in aceste declaratii. Nu faptul in sine ca sunt anumite culte in care femeilor nu le este permis sa aiba functii importante este o forma de discriminare, intrebarea este daca in raspunsul respectiv s-a mers dincolo de o interpretare biblica si s-a adus atingere demnitatii umane a femeilor“, a adaugat Asztalos.

IPS Teodosie de la Constanta a avut, saptamana trecuta, o noua declaratie scandaloasa la adresa femeilor.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul barbatului si al femeii. Sigur ca nicio femeie nu poate fi preot si atunci e discriminare? De ce? Pentru ca aceasta este conditia ei. Ea nu poate fi perpetuu intr-o rugaciune, pentru ca are conditia slabiciunilor sale. Cum sa fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a inceput pacatul. Daca nu pacatuia, nu ar fi nascut in dureri”, a declarat IPS Teodosie.