Ciuca, apel la armistitiu catre USR si PSD: „Sa dam sansa Romaniei sa respire si sa se vindece, sa-si adune fortele si sa-si recastige increderea in viitor”

11

Premierul desemnat Nicolae Ciuca a transmis, marti, o scrisoare deschisa prin care le cere partidelor parlamentare sa-i acorde sansa de a pune in practica „un program pentru depasirea perioadei critice in care se afla tara”, propunand un „armistitiu politic” in acest sens.

„Stimati lideri politici, stimati parlamentari si membri de partid, Romania este azi intr-o situatie grea din punct de vedere medical si politic. Situatia legata de cresterea preturilor la energie electrica, gaze si alimente, precum si implementarea PNRR ne indeamna la cumpatare politica si responsabilitate.

Loading...

Epidemia COVID-19 continua sa afecteze puternic tara noastra. Sute de vieti de romani se pierd in fiecare zi din aceasta cauza, mii de oameni se imbolnavesc zilnic si sufera. Cresterea preturilor la energie reprezinta o provocare internationala, dar care are efecte serioase si asupra romanilor.

De trei saptamani tara noastra functioneaza cu un guvern interimar, iar o prima tentativa de rezolvare a crizei in care ne aflam a esuat saptamana trecuta. A doua incercare, a carei responsabilitate mi-a fost incredintata in urma cu cinci zile, se loveste, din pacate, de un blocaj sever”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de premierul desemnat.

Ciuca a mentionat ca un armistitiu politic ar insemna sansa Romaniei „sa respire, sa se vindece si sa-si adune fortele”.

„Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la constiinta dumneavoastra de cetateni romani, la patriotismul si ratiunea dumneavoastra. Va chem acum sa treceti peste rezervele politice pe care le aveti si sa-mi dati sansa de a pune in practica un program imediat pentru depasirea acestei perioade critice. Ceea ce va propun este un armistitiu politic. Sa dam sansa Romaniei sa respire si sa se vindece, sa-si adune fortele si sa-si recastige increderea in viitor. Un astfel de armistitiu nu ar insemna abandonarea valorilor si intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori si interese mai inalte, care privesc toti cetatenii si intreaga tara”, a transmis Nicolae Ciuca.

Premierul desemnat a adaugat in scrisoare ca „un armistitiu nu e infrangere si nici victorie, nu e abandon si nici supunere”, ci „un demers rational si moral”.

„Stiu din experienta mea profesionala ca armistitiul se discuta si se convine nu intre prieteni, ci intre adversari, intre grupuri cu orientari si interese uneori profund divergente. Un armistitiu nu e infrangere si nici victorie, nu e abandon si nici supunere.

Un armistitiu este un demers rational si moral, care da o sansa bunei intelegeri, avand in vedere interesele generale, mai importante decat cele ale fiecarei parti. Cred cu adevarat si va marturisesc ca un armistitiu politic este solutia pentru iesirea Romaniei din aceasta criza.

O astfel de solutie poate nu va fi complet multumitoare pentru unul sau altul dintre partidele parlamentare, dar va asigur ca ea va fi multumitoare pentru Romania, care e mai importanta decat oricare dintre noi”, le-a mai transmis Ciuca partidelor parlamentare.

El a asigurat ca isi va indeplini cu responsabilitate mandatul si va face eforturi pentru succesul demersului sau.

„Va asigur ca voi continua sa-mi indeplinesc cu responsabilitate mandatul incredintat pentru formarea unui nou guvern si sa fac eforturi staruitoare, pana in ultimul moment, pentru succesul demersului meu”, a conchis Ciuca.