Citu, replica pentru propaganda PSD: „Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare crestere pe care a avut-o vreodata. PSD niciodata nu a marit cu aceasta suma”

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ca urmare a rectificarii bugetare „valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare crestere pe care a avut-o vreodata”.

„Ministerul Muncii, minister la care se uita toata Romania astazi are cel mai mare buget. Sumele alocate in plus catre Ministerul Muncii ajung la aproape 10 miliarde de lei. In ciuda a tot ceea ce a facut PSD si a incercat sa faca, am reusit sa gasim resursele sa platim la timp si salarii, si pensii si ajutoare sociale. Din primul moment am spus ca vom creste pensiile in 2020 si astazi putem sa venim in fata dvs. si sa spunem ca vom creste pensiile.

Loading...

PSD niciodata nu a marit cu aceasta suma, desi a avut perioade de crestere economica una dupa alta trei ani de zile – nu datorita lor, datorita contextului economic international – si tot nu au marit pensiile cu aceasta suma. In acest cotnext economic global dificil, prin care trec toate tarile europene, am reusit sa facem acest efort sa cresteem pensiile cu cea mai mare suma pe care au vazut-o romanii care se pune in plus la punctul de pensie. Il provoc pe domnul Ciolacu sa mai gaseasca o tara care face astfel de eforturi in plina criza economica, care creste si pensiile, creste si alocatiile, cu sumele pe care le face acest guvern”, a declarat Citu.

Minitrul a mai declarat ca deficitul bugetar e estimat sa creasca de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB.

”Acum sa ne uitam de unde vine aceasta crestere. Avem o scadere a veniturilor in buget fata de estimat de aproape 31 miliarde lei, asta inseamna 3 puncte procentuale. Deci din cele 5 puncte procentuale care se adauga fata de estimarea initiala 3 puncte vin din faptul ca economia trece prin perioada de criza. Cheltuielile suplimentare sunt in jur de 2 puncte procentuale. Fara aceasta criza am fi ramas la o estimare de 3,7% din PIB”, a spus el.

Ministrul de Finante a explicat ca, in toata Europa, deficitele mai mari se datoreaza in principal scaderii veniturilor.

”In toata Europa deficitele mai mari se datoreaza in principal scaderii veniturile. In acelasi timp, Romania a pornit cu un handicap, venind cu un spatiul fiscal limitat, dupa ce deficitul a fost de peste 4 %, dar acesta este dezmatul facut de PSD in ultimii ani. Acestea sunt elementele principale ale rectificarii bugetare. Ati vazut deficitul, cresterea economica, influenta asupra deficitului unde vine. Toate aceste cifre vor fi facute publice si le veti putea analiza. Rectificarea, bineinteles, este o propunere. Ea va merge maine (vineri- n.r.) in sedinta de Guvern si va fi aprobata. La Ministerul Sanatatii, fata de bugetul initial sunt in plus 5 miliarde lei, la Ministerul Muncii – 9,5 miliarde lei, s.a.m.d.. Sunt cifrele pe care le veti vedea. Le putem analiza. Ceea ce este mai important e ca am reusit in aceasta perioada sa alocam resurse limitate de care dispune Romanie catre sectoare cu valoare adaugat mare, pentru a ne asigura ca economia isi va revenit cat mai rapid, dupa acea perioada in care a fost inchisa, dupa ce in trimestrul doi in toata Europa a fost inchisa”, a sustinut Citu.

El a spus ca, in final, vrea sa faca niste ”consideratii de ordin personal”.

”Tin minte ca la inceputul perioadei de criza am spus foarte clar ca Romania, in primul trimestru, nu va fi afectata de aceasta criza de sanatate. Si am avut dreptate, Romania a avut a doua cea mai mare crestere economica din primul trimestru. Al doilea lucru e IMM Invest, un program hulit de cei de la PSD, dar azi e cel mai de succes program din istorie care sustine IMM-urile din Romania. Ce le veti spune companiilor care au luat resurse de capital care au luat 13 miliarde lei? Nu ne oprim aici. Vom creste plafonul cu 5 miliarde. Tot in ianuarie spuneam ca si inflatia si dobanzile vor scadea. Asa s-a intamplat. Am spus ca economia Romaniei e lovita de aceeasi magnitutine, dar vom face tot posibilul sa diminuam efectele. Romania va fi printre putinele tari din UE care va evita recesiunea tehnica. Am zis ca vom creste pensiile. Le-am crescut cu cea mai mare suma pe care am avut-o la punctul de pensie, din istorie. Stiti ca dl Ciolacu, PSD, spuneau ca nu vom creste pensiile si alocatiile. Le-am crescut. Ar trebuie sa veniti sa va cereti scuze romanilor”, a conchis Florin Citu.

Transparenta face diferenta