Centralele de apartament vor fi interzise. Anuntul facut de ministrul mediului

143

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat într-o postare pe Facebook că ministerul pregătește un set de măsuri care prevede, printre altele, interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile noi construite. Centralele termice comune și rețeaua de încălzire a orașului rămân singurele variante legale.

2Tanczos Barna a subliniat în postarea sa că atât ministerul, cât și unitățile administrativ teritoriale „trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”, mai ales că iarna, „în urma încălzirii locuințelor și a traficului, substanțele nocive rămân blocate în aer”.

Loading...

„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum”, a scris acesta pe Facebook.

Ministrul mediului a precizat că noile blocuri vor putea avea doar „centrală comună sau vor trebui conectate la rețelele de încălzire ale orașelor, care trebuie moderniate pe baza unui plan de acțiune”.

O măsură similară a anunțat, săptămâna trecută, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, care a propus interzicerea centralelor termice individuale, în blocurile noi cu mai mult de 6 apartamente. Agenția Europeană de Mediu avertiza la sfârșitul lunii septembrie că în centrul și estul Europei au fost înregistrate cele mai ridicate concentrații de particule fine provenite din combustibili solizi pentru încălzirea locuinţelor și din industrie, potrivit Agerpres.