Ce avem voie sa facem de Paste! Cum luam lumina? Autoritatile raspund la intrebarile romanilor

15

Odata cu apropierea Pastelui ortodox, tot mai multi romani se intreaba cum va decurge noaptea de Inviere si cum vor putea lua lumina. Grupul de Comunicare Strategică vine cu 38 de precizari legate de restrictiile de circulatie din ordonantele militare adoptate pentru durata starii de urgenta.

Update Q&A

Loading...

Avand in vedere ca la nivelul Grupului de Comunicare Strategica au fost primite alte intrebari referitoare la situatii punctuale privind respectarea masurilor de distantare sociala, dar si pentru a veni in intampinarea situatiilor legate de sarbatorile pascale in contextul din acest an, va punem la dispozitie un update la materialul prezentat initial.

  1. Intrebare: Pot sa merg sa-mi cumpar carne de miel de la agentul economic autorizat de unde imi cumparam in fiecare an? Ce trec pe declaratie ?

Raspuns: Da, dar trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate si declaratia pe propria raspundere, in care bifati punctul 2 (asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor). De asemenea, va recomandam sa mergeti singur, nu cu mai multi membri ai familiei si sa va asigurati ca agentul economic este autorizat si respecta toate conditiile igienico-sanitare impuse de institutiile cu atributii in domeniu. Nu uitati sa cereti documentele de provenienta, bon fiscal, chitanta sau factura.  

  • Intrebare: Poate persoana de la care cumpar, in fiecare an, carne de miel sa vina sa mi-o aduca acasa?

Raspuns: Da, poate veni, dar trebuie sa detina asupra sa documentele necesare conform ordonantelor militare si documentele de provenienta ale produselor si sa poata emite bon fiscal, chitanta sau factura.

  • Intrebare: Mai vin comerciantii cu turmele de miei la intrarea in oras?

Raspuns: Nu. Acest lucru nu este posibil.

  • Intrebare: Pot merge la parinti sa le duc produse pentru masa de Paste?

Raspuns: Desigur. Conform ordonantei militare trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate si declaratia pe propria raspundere, in care bifati punctul 4, motive justificate, precum asistenta  persoanelor varstnice, bolnave. De asemenea, recomandam evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane in varsta. Va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adica nu prezinta simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

  • Intrebare: Pot sa imi si vizitez parintii si sa iau masa cu ei de Paste?

Raspuns: Prin Ordonantele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie in ziua de Paste, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. In acelasi timp, se recomanda, pe cat posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane in varsta. Va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adica nu prezinta simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

  • Intrebare: Pot participa la slujba de Inviere la biserica?

Raspuns: Anul acesta slujbele din Saptamana Mare (a Sfintelor Patimiri) si de Sfintele Pasti vor fi savarsite doar de slujitorii bisericesti, fara participarea credinciosilor, fiind transmise in mediul online si pe canale TV. Patriarhia Romana a dat publicitatii o serie de recomandari pe care le regasiti la urmatorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/

  • Intrebare: Pot merge la cimitir in aceasta perioada, pentru efectuarea ritualurilor crestine?

Raspuns: Aceste situatii sunt reglementate prin ordonante militare care permit doar slujbele de inmormantare/cununie/botez desfasurate cu un numar redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementata si nici nu poate fi considerata o urgenta.

  • Intrebare: Pot sa scot copii afara la plimbare?

Raspuns: Da, in conditiile art.1 lit. d) din Ordonanta militara nr. 3 unde se prevede ca se pot efectua deplasari scurte, in apropierea locuintei, legate de activitatea fizica individuala. Nu veti merge insa in parcuri sau locuri de joaca, unde exista riscuri mai mari de a fi preluat virusul si nu este permisa deplasarea in spatiul public, pietonal, in grupuri mai mari de trei persoane. Iesirea copilului minor se va face intotdeauna cu insotirea persoanei adulte care il are in ingrijire.

  • Intrebare: Pot merge la pescuit?

Raspuns: In cazul pescuitului sportiv, chiar daca acest tip de activitate se practica in general in mod independent si nu in grup, nu este prevazuta ca o deplasare cu caracter justificat sau legata de activitatea fizica individuala.

Pot exista situatii cand locul de pescuit se afla in proximitatea locuintei (exemplu: locuinta se afla pe malul unui lac) situatie in care, se poate indeplini cerinta prevazuta de articolul 1 litera e), din Ordonanta militara numarul 3, respectiv sunt permise deplasarile scurte, in apropierea locuintei, pentru activitate fizica individuala.

Prin ordonanta militara numarul 8 este reglementat si permis pescuitul comercial, nu si cel sportiv sau de agrement.

Aceste activitati trebuie desfasurate cu stricta respectare a tuturor actelor normative in domeniu, inclusiv a celor care stabilesc perioade de prohibitie pentru anumite specii.

  1. Intrebare: Cum se pot deplasa persoanele care nu stiu sa scrie si sa citeasca?

Raspuns: Completarea unei declaratii pe proprie raspundere este o conditie obligatorie pentru deplasarea in afara locuintei, cu exceptia situatiilor cand deplasarea se face catre/la locul de munca. Persoanele care nu pot completa aceasta declaratie vor trebui sa apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autoritati locale, prin serviciile de asistenta sociala.

  1. Intrebare: Am stat 14 zile in autoizolare la domiciliu, fiind decizia mea sa ma protejez. Pot sa ies acum din casa?

Raspuns: Daca nu este vorba de o masura de izolare impusa de autoritati, puteti sa iesiti din locuinta oricand atunci cand sunteti in vreuna din situatiile prevazute de din Ordonanta militara nr. 3 si 4. Daca masura a fost impusa de autoritati va trebui sa anuntati DSP ca ati finalizat perioada de izolare pentru a sti care este conduita de urmat.

  1. Intrebare: Pot sa ma duc cu masina la service-ul auto?

Raspuns: Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese si a reprezentantelor auto sau a altor institutii de profil nu este interzisa prin nicio Ordonanta Militara, exceptie facand cele care isi desfasoara activitatea in marile centre comerciale.

In cazul in care autoturismul prezinta o defectiune care nu permite folosirea lui in conditii de siguranta, persoana care se deplaseaza la service/magazin de piese auto/reprezentanta sau alte unitati de profil poate face acest lucru completand declaratia pe propria raspundere, punctul privind acoperirea necesitatilor persoanei/ motiv justificat.

In cazul achizitionarii unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie sa aiba si un document doveditor al tranzactiei (factura, procura, contract etc.)

  1. Intrebare: Pot merge la spalatoria auto sa imi spal masina?

Raspuns: Da, sunt permise deplasarile la spalatoriile auto pentru curatarea masinilor, atunci cand acest lucru este necesar, dar cu respectarea stricta a prevederilor ordonantelor militare. Deplasarea se poate face completand declaratia pe proprie raspundere la punctul privind acoperirea necesitatilor persoanei/ motiv justificat.

  1. Intrebare: Avem voie sa iesim dupa ora 22.00 in proximitatea casei, in cazul in care avem o biserica in apropiere?

Raspuns: Puteti iesi in proximitatea casei, in afara curtii, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Romana colaboreaza in acest an, puteti ramane in proximitatea casei pentru a asculta slujba, insa nu va puteti deplasa spre biserica, indiferent cat de aproape este situata de casa si nu este permisa formarea de grupuri mai mari de trei persoane.

In cazul in care locuiti la bloc, puteti iesi din casa, de asemenea, pentru a primi lumina adusa de voluntarii BOR, dar este esential sa respectati regulile de distantare sociala, sa nu aglomerati casa scarii imobilului si sa nu formati grupuri mai mari de trei persoane. (https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/).

  1. Intrebare: Putem sa ascultam slujba din strada?

Raspuns: Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare in afara locuintei, iar ramanerea in strada a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la incalcarea prevederilor Ordonantelor Militare numarul 2 si 4.

  1. Intrebare: Este permisa organizarea de petreceri (in familie) in curtea casei proprii, in noaptea de Inviere sau in Duminica Pastelui?

Raspuns: Daca prin petrecere se intelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc in mod normal acolo, fara invitarea altor persoane/rude, da, este permisa. Insa, trebuie respectate prevederile legale in privinta pastrarii orelor de odihna si fara sa fie perturbata linistea publica.

  1. Intrebare: Se poate asista/asculta slujba de Inviere, din fata bisericii, din masina proprie, fara sa se ia contactul cu exteriorul?

Raspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care sa poata fi permisa deplasarea cu declaratia pe propria raspundere.

  1. Intentionam sa plecam la casa batraneasca unde avem o plantatie proprie de pomi fructiferi pentru a face taierile si stropirea de primavara. Casa se afla la 500 km de Bucuresti. Trebuie sa plecam si eu si sotul si automat si copii (minori amandoi). Ce trebuie sa bifam pe Declaratie pentru a nu avea probleme? Exista vreo restrictie a deplasarii?

Raspuns: Conform Ordonantelor Militare nr. 3 si nr. 4 este permisa deplasarea persoanelor, fara a fi specificata o distanta anume, pentru activitati agricole. Aceasta exceptie a fost introdusa, in principal, pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si al persoanelor care obtin din activitatile agricole unicul sau principalul venit si nu pentru a fi folosita ca pretext pentru a efectua deplasari de catre orice persoana care are in proprietate un teren. Reamintim ca nerespectarea prevederilor Ordonantelor Militare se sanctioneaza contraventional.

Masura de a interzice deplasarile care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusa pentru a preveni raspandirea infectiei cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

  1. Eu si prietenul meu locuim in Bucuresti si intentionam sa ne deplasam la Campulung, unde sunt parintii mei, pentru a le duce alimente si pentru a sta cu ei in aceasta perioada, caci au 65 de ani – tata, iar mama 63. Daca tot avem posibilitatea de a-i ajuta (lucram de acasa), ne-am gandit ca este bine sa o facem, pentru ca ei sa nu mai iasa din casa, expunandu-se astfel riscului de imbolnavire. In plus, ar fi mai bine si pentru noi sa ne retragem acolo, caci am avea conditii mai bune (curte, aer curat). 

Raspuns: In conformitate cu Ordonantele Militare nr. 3 si nr. 4, este permisa deplasarea persoanelor pentru motive justificate, precum asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati, care nu se pot aproviziona sau gospodari singure. 

Insa, desi suntem convinsi ca ar fi mai confortabil pentru dumneavoastra sa locuiti alaturi de parinti, la curte, va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adica pot sa nu prezinte simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

  • Din cauza ordonantelor militare toate spitalele se ocupa in momentul actual doar de oamenii infectati cu Coronavirus. Intrebarea mea este cand anume se vor putea ocupa din nou cadrele medicale de ceilalti pacienti care au nevoie urgenta de operatii, de tratamente oncologice?

Raspuns: Departamentul pentru Situatii de Urgenta a dat publicitatii  miercuri,  8 aprilie a.c., o serie de clarificari cu privire la aplicarea ordinului privind suspendarea interventiilor chirurgicale, precum si a altor tratamente si investigatii chirurgicale, explicand foarte clar ca interdictiile nu sunt aplicabile in mod absolut si automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care sa justifice:

– necesitatea internarii pacientilor, pentru asistenta spitaliceasca acordata in spitalele publice si private sau

– necesitatea realizarii consultatiilor sau a tratamentelor in ambulatoriu, in unitatile publice sau private care acorda asistenta medicala ambulatorie.

Spre exemplu, interdictiile nu se aplica pacientelor insarcinate sau persoanelor care necesita tratament oncologic si care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare si investigatii, si care beneficiaza in continuare de asistenta medicala, indiferent de sistemul public sau privat ales.

In concluzie, se suspenda doar acele activitati medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii si care pot fi reprogramate. Decizia amanarii este luata pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat in spital sau consultat in ambulatoriu va trebui sa existe o documentatie medicala care sa justifice, in mod obiectiv, necesitatea realizarii actului medical, atat in cadrul unitatilor spitalicesti cu internare. cat si in cazul structurilor ambulatorii.

Textul clarificarilor il gasiti integral pe pagina de Facebook a DSU, accesand linkul urmator: https://www.facebook.com/392141704280840/posts/1509514459210220/

  • Este legal sa-mi transport sotia la serviciu in Tandarei si in ce conditii  avand in vedere ca orasul este in carantina. Mentionez ca sotia lucreaza in Tandarei, iar noi locuim intr-o alta localitate.

Raspuns: In ceea ce o priveste pe sotia dvs., ordonanta Militara nr. 7 (al carei text poate fi consultat aici https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-7.pdf-1.pdf) prevede categoriile de persoane al caror acces este permis in localitatea carantinata. Accesul dvs. nu va fi permis in localitate.

In ceea ce priveste deplasarea pana la limita localitatii, daca apreciati ca motivul deplasarii este unul justificat, puteti face acest lucru completand declaratia pe proprie raspundere raportat la prevederea din art.1 lit. d) din Ordonanta Militara nr. 3 (deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie – acestea fiind cu titlu de exemplu).


Dupa cum se poate constata, situatiile cuprinse in norma au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta si urgenta.

O situatie precum cea indicata de dvs. ar putea fi justificata daca nu exista mijloace de transport in comun sau daca riscul expunerii sotiei la infectare este mai mare (deplasarea la locul de munca ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport in comun, timpii de asteptare in statii, etc). Va rugam sa aveti in atentie si prevederile care privesc persoanele de pe 65 de ani.

  • Ce pot completa pe declaratia pe proprie raspundere pentru a ma deplasa pana la domiciliul iubitei mele? Mentionez ca deplasarea se va face cu autovehiculul personal.

Raspuns: In cuprinsul art. 1 al Ordonantei militare nr. 3/2020 sunt mentionate concret exceptiile de la interdictia privind circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei. Va trimitem link-ul de la care puteti descarca si consulta declaratia pe propria raspundere, unde exista posibilitatea bifarii motivului deplasarii, care trebuie sa fie unul justificat – https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf   

Masura de a interzice deplasarile care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusa pentru a preveni raspandirea infectiei cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

  • Unde se pot plati amenzile COVID-19? La ce unitati pot fi achitate amenzile contraventionale pentru nerespectarea masurilor dispuse pe durata starii de urgenta? Precizam ca am fost contactati de mai multi cetateni, care au sustinut ca au intrebat telefonic la primarii, la politie, la posta, la TelVerde covid si chiar la MAI si de fiecare data li s-a raspuns ca nu se stie unde pot plati amenda. Precizam, de asemenea, ca nu toti cetatenii pot achita amenda online sau nu cunosc exact care este procedura si ca prin OUG 34/2020 s-a prevazut ca termenul de plata si de executare silita a acestor amenzi nu este suspendat pe durata starii de urgenta.

Raspuns: Ministerul Finantelor Publice a facut precizari in ceea ce priveste aplicarea prevederilor OUG 34/2020 pentru modificarea si completarea OUG 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.

Astfel, autoritatile si institutiile publice in a caror competenta revine constatarea si sanctionarea contraventiilor rezultate din ordonantele militare aprobate in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/1999 au fost informate ca la intocmirea proceselor-verbale de constatare a contraventiei si, eventual, la indrumarea persoanelor sanctionate, sa aiba in vedere indicarea contului de venituri 20A350102 ”Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de catre alte institutii de specialitate”, astfel incat platile sa fie efectuate corect de catre contravenienti.

Organele abilitate din subordinea ANAF vor fi informate de catre Ministerul Finantelor Publice pentru o aplicare unitara a legislatiei.

De asemenea, potrivit anuntului facut de Guvernul Romaniei, amenzile pentru incalcarea prevederilor ordonantelor militare pot fi platite si online, incepand de luni, 6 aprilie, pe site-ul ghiseul.ro,  la link-ul https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi/amenzi-anaf

Plata amenzilor se poate efectua astfel:

– accesarea paginii www.ghiseul.ro

– selectarea sectiuni “Plateste Amenzi Ordonante Militare”

– completarea formularului online cu datele solicitate

– efectuarea platii prin completarea datelor cardului in pagina securizata a procesatorului de plati.

  • Unde gasesc modelul corect de declaratie pe propria raspundere. Este obligatoriu sa o prezint fizic sau este suficient sa arat poza de pe telefon?

Raspuns: Ordonanta Militara 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) ca ”Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura”. Asta presupune faptul ca documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop in campurile predefinite, in formatul PDF, necesitand tiparirea si semnatura olografa a titularului. Ulterior, il puteti fotografia si pastra in telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autoritatilor.

Pana in acest moment, singura modalitate legala de autentificare a declaratiei pe proprie raspundere este semnatura olografa. Aceasta semnatura olografa face ca, pentru acel act semnat, sa existe raspundere juridica, cu tot ceea ce presupune acest lucru in situatia in care persoana ar fi trasa la raspundere. In ceea ce priveste semnatura electronica, ea trebuie sa urmeze niste pasi prealabili de validare pentru persoana care o foloseste si presupune un anumit regim de utilizare. 

Declaratia pe proprie raspundere poate fi descarcata de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/26MODEL-Declaratie-proprie-raspundere-2503.pdf), de pe site-ul https://stirioficiale.ro/informatii (https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf) sau de pe https://formular.sts.ro/

Totodata, reamintim faptul ca declaratia pe proprie raspundere poate fi redactata integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaratiei pe proprie raspundere pus la dispozitie. 

  • Locuiesc in orasul Viseu de Sus, Maramures, si as dori sa merg pana la Cluj, unde locuiesc in perioada cursurilor universitare, pentru a-mi recupera cateva lucruri personale.

Raspuns: In cuprinsul art. 1 al Ordonantei militare nr. 3/2020, sunt mentionate concret exceptiile de la interdictia privind circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei.

Pentru a se preveni raspandirea si minimizarea efectelor asupra sanatatii si vietii tuturor romanilor este foarte important ca fiecare cetatean sa constientizeze responsabilitatea pe care o are in acest sens, si nu doar prin interventia coercitiva a autoritatilor statutului.

Reamintim ca nerespectarea prevederilor Ordonantelor Militare se sanctioneaza contraventional.

Masura de a interzice deplasarile care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusa pentru a preveni raspandirea infectiei cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

  • Sunt mama unui adolescent cu autism, incapabil sa inteleaga restrictiile actuale si a carui anxietate s-a accentuat foarte mult de cand stam in casa, crescandu-i agresivitatea fata de sine si de cei din jur. Nu putem iesi nici macar in fata blocului, pentru ca el nu intelege ca nu ne putem indeparta si poate deveni violent. Avem voie sa il plimbam cu masina personala  (tatal lui ar conduce, iar eu l-as supraveghea, fara sa coboram din masina si fara sa avem contact cu alte persoane), in scop terapeutic, fiind unul din putinele lucruri care ii reduc anxietatea si comportamentele agresive, pe langa medicatie?

Raspuns:  Avand in vedere situatia prezentata, precum si prevederile Ordonantei militare nr. 4/2020, in modelul declaratiei pe propria raspundere, la motivul deplasarii aveti posibilitatea sa bifati  pct.4 „motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea unui minor/copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie”.

Asa cum ati scris si dumneavoastra, pentru a evita contactul cu alte persoane, ca masura preventiva impotriva raspandirii noului coronavirus, va recomandam sa utilizati autoturismul proprietate personala, daca il ajuta din punct de vedere terapeutic pe copil.

In acest caz, atat dumneavoastra, cat si sotul dumneavoastra trebuie sa prezentati autoritatilor competente, in momentul verificarilor, actele de identitate si declaratiile pe proprie raspundere, in care, la „Motivul deplasarii”, puteti bifa punctul 4, asa cum am mentionat mai sus, iar la „Locul/Locurile deplasarii” sa mentionati un traseu prestabilit, pe cat posibil. De asemenea, pentru copilul dumneavoastra trebuie sa prezentati actul de identitate, dar si documente medicale care sa ateste afectiunile de care sufera.

  • Eu locuiesc in judetul Arges, dar in timpul facultatii stau la sora mea in Bucuresti. Pot sa ma mut in apartamentul ei pe perioada restrictiilor pentru acolo am acolo toate materialele necesare pentru continuarea cursurilor de la facultate care se desfasoara acum online?

Raspuns: Va recomandam sa aveti asupra dvs. declaratia pe propria raspundere in care ati bifat la motivul deplasarii  punctul 10: ”asigurarea de bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale”, precum si un document care sa ateste faptul ca in aceasta perioada facultatea continua cursurile (ex. o adeverinta/ o planificare a cursurilor/ examenelor sau un anunt oficial). Astfel, in momentul in care sunteti verificat de autoritatile competente sa puteti justifica prezenta in municipiul Bucuresti, in conditiile in care este declarata stare de urgenta la nivelul Romaniei.

  • Persoanele peste 65 de ani, in calitate de persoane fizice, care au teren in afara orasului pe care il lucreaza pentru consumul propriu (rosii, ceapa, cartofi etc), se pot deplasa pana acolo? Singurul document pe care il poate prezenta este actul de proprietate al casei/terenului.

Raspuns: Conform Ordonantei  Militare nr 3. din 24.03.2020 , art. 3. – Circulatia persoanelor prevazute la art. 2, in exteriorul locuintei/gospodariei, este permisa si in afara intervalului orar 11.00 – 13.00, daca aceasta se face in interes profesional ori pentru realizarea de activitati agricole. Aceasta exceptie a fost introdusa, in principal, pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si al persoanelor care obtin din activitatile agricole unicul sau principalul venit si nu pentru a fi folosita ca pretext pentru a efectua deplasari de catre orice persoana care are in proprietate un teren. Reamintim ca nerespectarea prevederilor Ordonantelor Militare se sanctioneaza contraventional.

Masura de a interzice deplasarile care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusa pentru a preveni raspandirea infectiei cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

Pentru efectuarea unei deplasari pentru desfasurarea de activitati agricole, este necesara completarea unei declaratii pe proprie raspundere, pe care o puteti descarca accesand link-ul  https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf

  • Pentru persoanele care revin in tara din zona galbena, dar in ultimele 14 zile s-au aflat si pe teritoriul unei tari din zona rosie, se impune carantina sau izolare? Carantina institutionalizata are loc in localitatea de origine a persoanei respective sau in localitatea in care ajunge la revenirea in tara?

Raspuns: Falsul in declaratii constituie infractiune, asa cum este prevazut la art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fata de persoanele care intra pe teritoriul Romaniei, autoritatile vor lua decizia legala in functie de cele declarate, urmand ca ulterior sa verifice veridicitatea informatiilor furnizate.

Facem precizarea ca din data de 24 martie 2020, pentru toate persoanele care intra in Romania, se instituie masura izolarii la domiciliu sau, dupa caz, carantinarii, asa cum este prevazut la art. 5 alin. (1) din Ordonanta Militara nr. 3.

Consultand site-ul Institutului National de Sanatate Publica puteti verifica ce tari sunt incluse in ZONA ROSIE – pentru care se impune masura carantinarii institutionalizate pentru 14 zile. Nu este relevant daca persoana a petrecut o perioada mai lunga in tara respectiva sau a fost doar in trecere.

Referitor la locatia la care se dispune efectuarea carantinei, aceasta este stabilita in spatii speciale puse la dispozitie prin grija autoritatilor locale, de pe raza judetului de domiciliu al persoanei care revine in tara.

  • As dori sa parasesc locuinta actuala din jud. X impreuna cu prietena mea si sa mergem, cu masina personala, la adresa de domiciliu din buletin, respectiv din jud. Y, deoarece in Jud. X numarul cazurilor de persoane ce au fost confirmate cu COVID-19 este mult mai mare fata de cel din Jud. Y. Intentionam sa intram in autoizolare la domiciliul din Y, impreuna cu familia. Putem face aceasta deplasare?

Raspuns: In Ordonanta Militara numarul 3 nu este prevazut faptul ca cetatenii trebuie sa ramana la adresa de domiciliu, ci la o locatie indicata de ei, cu respectarea prevederilor legale si a restrictiilor impuse. Astfel, precizam ca este permisa inclusiv deplasarea cu familia in alta zona, daca persoanele detin acolo o casa care le ofera conditii mai bune, pentru a ramane in respectiva localitate.

  • Sunt medic, am peste 65 ani, in activitate si lucrez 8-14, deci nu am cum sa-mi achizitionez produsele de stricta necesitate in intervalul oral 11-13. Cum procedez ca sa nu fiu amendat?

Raspuns: Respectarea prevederilor Ordonantelor Militare este obligatorie, implicit aspectele referitoare la conditiile si intervalele in care se face deplasarea persoanelor in aceasta perioada. Pentru chestiunile particulare a caror rezolvarea ar putea fi influentata de actele normative emise pentru aceasta perioada, va recomandam sa apelati la sprijinul altor persoane.

  • Ce motiv imi recomandati sa bifez pentru urmatoarea situatie: eu locuiesc in Targu Mures, dar sunt la facultate in Cluj. Scolile fiind inchise, nu mai pot pastra chiria din Cluj si trebuie sa eliberez apartamentul. Trebuie sa efectuez deplasarea Targu Mures – Cluj si retur.

Raspuns: In conformitate cu art. 1, lit. d) din Ordonanta Militara nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, este permisa deplasarea din motive justificate (eliberarea apartamentului din municipiul Cluj Napoca, intrucat nu se mai poate pastra chiria, in cazul dumneavoastra). Este necesar sa completati declaratii pe proprie raspundere, in acest sens, atat pentru a ajunge la destinatie, cat si pentru deplasarile in localitatea respectiva, urmand ca acestea sa fie prezentate la solicitarea organelor abilitate. Daca puteti face dovada faptului ca ati inchiriat locuinta respectiva (ex. chitante, contract de inchiriere etc.) ar fi foarte bine.

  • Eu am domiciliul in judetul Valcea, iar tatal meu, in varsta de 50 de ani, lucreaza langa Bucuresti. Magazinul la care lucreaza urmeaza sa se inchida, iar el trebuie sa ajunga acasa in jud. Valcea, dar nu are masina. Ca sa ajunga acasa cu mijloacele de transport in comun,  trebuie sa schimbe 5 autobuze, tramvai, metrou si parerea mea este ca, daca procedeaza asa, riscul sa fie infectat creste semnificativ. Intrebarea mea este daca pot sa vin eu de la Valcea sa il iau cu masina si sa ne intoarcem acasa?

Raspuns: Motivul deplasarii este justificat. In acest sens, declaratia pe proprie raspundere poate fi completata raportat la prevederea din art.1 litera d) din Ordonanta Militara nr. 3 din 2020.  Dupa cum se poate constata, situatiile cuprinse in norma la art.1 lit. d) au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta. O astfel de situatie, cum e cea prezentata de dumneavoastra ar putea fi justificata, avand in vedere ca riscul expunerii la infectare al tatalui dumneavoastra este mai mare, deplasarea de la Bucuresti in jud. Valcea presupunand schimbarea mai multor mijloace de transport in comun, timpii de asteptare in statii, etc.).  Mai mult decat atat, tatal dumneavoastra poate justifica cu adresa din CI, si anume adresa de domiciliu, care este in judetul Valcea. Important este ca si tatal dvs. sa aiba declaratie pe propria raspundere.

  • Mama mea a venit din Brasov in Timisoara in data de 21.03, pentru a ma ajuta dupa nastere, dar acum trebuie sa se intoarca acasa. Printre altele trebuie sa obtina dosarul pentru a intra in plata indemnizatiei oferite pentru tehnicienii dentari, lucru care nu se poate rezolva la distanta. Mentionez ca, pe perioada starii de urgenta, este singurul venit pe care il va avea. Pentru intoarcerea acasa, tatal meu ar urma sa vina de la Brasov la Timisoara sa o ia cu masina. De ce acte este nevoie pentru a nu fi amendati de eventualele filtre de politie intalnite pe drum? 

Raspuns: Declaratia pe proprie raspundere poate fi completata raportat la prevederea din art.1 litera d) din Ordonanta Militara nr. 3 din 2020.  Dupa cum se poate constata, situatiile cuprinse in norma la art.1 lit. d) au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta. O astfel de situatie, cum e cea prezentata de dumneavoastra ar putea fi justificata, avand in vedere ca riscul expunerii la infectare al mamei dumneavoastra ar fi mai mare daca deplasarea s-ar efectua cu trenul, de la Timisoara in Brasov, presupunand schimbarea mai multor mijloace de transport in comun, timpii de asteptare in statii, etc.. In plus, fara rezolvarea situatiei cu dosarul respectiv, ar ramane fara venit. Pe langa declaratia pe propria raspundere, indicat ar fi ca mama dvs. sa poata prezenta documente care sa ateste calitatea de tehnician dentar si necesitatea obtinerii dosarului pentru plata indemnizatiei. Tatal dvs. va trebui sa aiba declaratii pe propria raspundere pentru ambele deplasari Brasov-Timisoara si retur.

  • Sunt originar din com. Cornu, jud. Prahova. De 10 ani locuiesc in Germania, avand acte doveditoare in acest sens. Am familia acolo. Sotia este singura cu 3 copii de 17 ani, 6 si, respectiv, 8 luni. Eu am venit in Romania pe data de 11 martie pentru a imi face un nou buletin (mi-am pierdut portofelul in Germania).  Va rog din suflet, vreau sa ajung acasa! Ma puteti indruma sau ajuta? (Specific ca am venit cu avionul, nu cu masina).

Raspuns: In conformitate cu art. 9, alin. 3 din Ordonanta Militara nr.7 din 04.04.2020: „se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Franta si Germania si din aceste tari catre Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 8 aprilie 2020”, iar conform art. 1 din acelasi act normativ.: „se suspenda transportul rutier international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport spre Italia, Spania, Franta, Germania, Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos si Turcia si din aceste tari catre Romania, pe toata perioada starii de urgenta.” De asemenea, in referire la solicitarea dumneavoastra, va recomandam sa consultati site-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru a vedea restrictiile  impuse de statul german. Puteti accesa link-ul aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3700 .

  • Doresc sa aflu daca, avand 67 de ani, ma pot deplasa impreuna cu sotia, cu autoturismul proprietate personala, la mama acesteia, a carei stare de sanatate este precara, are 88 de ani, imobilizata partial etc. Domiciliul acesteia este intr-un sat din jud. Valcea. Nu este vorba de „excursie” !

Raspuns: Dupa cum se poate constata, situatiile cuprinse in norma la art.1 din Ordonanta Militara 4 au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumita importanta. Motivul deplasarii trebuie sa fie unul justificat/sa nu sufere amanare. O situatie precum cea prezentata de dumneavoastra ( ingrijire persoana a carei sanatate este precara, imobilizata partial) ar putea fi justificata, prin prezentarea unor dovezi care sa ateste cele mentionate de dumneavoastra vis a vis de boala soacrei dumneavoastra. Trebuie sa completati declaratii pe propria dvs. atat dvs., cat si sotia.

  • Tatal meu este bolnav de cancer si face tratament de chimioterapie. Pot sa ma duc eu la Braila si sa il aduc la Bucuresti, iar dupa finalizarea terapiei sa il duc acasa, urmand sa ma intorc singur in Bucuresti la domiciliul meu.

O sa am asupra mea: declaratia mea pe proprie raspundere, buletinul meu, copie dupa buletinul lui, o adeverinta ca el trebuie sa faca tratamentul – toate in format electronic, fiindca nu am unde sa le imprim. Sunt suficiente?

Si inca o intrebare, pot efectua deplasarea in intervalul orar 22:00-06:00? Deoarece in Bucuresti trebuie sa fim la clinica in jur de ora 7:30.

Raspuns: Puteti calatori in intervalul orar 22.00-06.00, cu conditia sa aveti asupra dumneavoastra documentele precizate. In declaratia  pe proprie raspundere trebuie bifat punctul 4 – „motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea unui minor/copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie”.

Va informam ca declaratia pe propria raspundere trebuie semnata, motiv pentru care, daca nu aveti posibilitatea sa o imprimati, va recomandam sa o scrieti de mana. Totodata, este necesar sa completati declaratii pe proprie raspundere, atat pentru a ajunge la destinatie cat si retur.

De asemenea, mentionam ca si tatal dumneavoastra trebuie sa completeze declaratia pe propria raspundere, bifand punctul 3 – „asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta” din declaratia pe propria raspundere, iar la locul/locurile deplasarii se vor mentiona locurile in care se deplaseaza, in ordinea in care intentionati sa va desfasurati traseul.

Va rugam sa va informati in mod continuu cu privire la masurile dispuse de autoritati (situatia fiind in dinamica) si sa va luati  toate masurile de prevenire dispuse.

  • 38.Avand in vedere ca din cauza restrictiilor este dificil sa gasim foi pentru completarea declaratiilor pe proprie raspundere, mai ales pentru persoanele in varsta sau din mediul rural, este permis sa refolosim declaratia prin modificare datei, in cazul deplasarilor pentru tratamente medicale frecvente sau pentru deplasari la magazinul din apropierea casei ori la farmacie? In functie de posibilitati, se poate taia  cu pixul sau cu pasta corectoare.

Raspuns: Da, in masura in care este evidenta data pentru care este completata declaratia respectiva, iar motivele deplasarii si traseul raman neschimbate.