Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit miercuri ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului sefului statului de revocare din functie a unor ministri si de desemnare a interimarilor.
Totodata, judecatorii constitutionali au stabilit, referitor la desemnarea ministrilor plini, ca nu exista conflict intre premier si presedinte, seful statului nefiind obligat sa semneze decretele de numire a acestora.
Curtea Constitutionala a adoptat miercuri o decizie in patru puncte:
- Admite cererea si constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministru si presedintele Romaniei, determinat de refuzul presedintelui de a revoca unii ministri precum si de refuzul tacit de numire a unor ministri interimari; Aceasta decizie a fost adoptata cu 7 voturi ”pentru” si 2 voturi ”impotriva” (Simina Tanasescu si Livia Stanciu).
- Presedintele urmeaza sa emita, de indata, decretele de revocare din functie a ministrilor, precum si decretele de desemnare a ministrilor interimari propusi;
- Presedintele urmeaza sa raspunda in scris si motivat cu privire la refuzul numirii ministrilor propusi de prim-ministru;
- Constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala generat de refuzul presedintelui de numire a ministrilor tutelari. Aveasta decizia a fost adoptata in unanimitate.
Comunicatul oficial al Curtii Constitutionale:
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 si 3 si cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:
- Admite cererea si constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, determinat de refuzul revocarii unor ministri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si de refuzul tacit al Presedintelui Romaniei de a numi ministri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata.
- Presedintele Romaniei urmeaza sa emita de indata decretele de revocare a ministrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 si nr.5/5324 din 26 august 2019, precum si decretele de desemnare a ministrilor interimari propusi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 si nr.5/5364 din 27 august 2019;
- Presedintele Romaniei urmeaza sa raspunda, de indata, in scris si motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire in functia de ministru titular, inaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.
- Constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de refuzul Presedintelui de a numi ministrii titulari propusi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 si nr.5/5325 din 26 august 2019.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru si Presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.