Curtea Constitutionala a Romaniei a validat referendumul pe justitie din 26 mai si a respins toate contestatiile impotriva consultarii populare. Seful statului a salutat hotararea adoptata de catre Curtea Constitutionala si ”apreciaza ca validarea referendumului din 26 mai obliga toate fortele politice parlamentare sa puna de urgenta in aplicare ceea ce au decis cetatenii”.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Iohannis afirma ca votul popular masiv dat ”pentru Romania europeana si democratica” a fost o ”sanctiune drastica la adresa tuturor incercarilor de a modifica legislatia penala si de a-i scapa pe politicienii corupti de rigorile legii.”
”Totodata, cetatenii au transmis clar actualei guvernari sa renunte de indata la practica abuziva a legiferarii prin intermediul Ordonantelor de Urgenta.
Presedintele Romaniei atrage atentia ca, pe 26 mai, cetatenii au respins categoric demagogia si discursul anti-european si anti-justitie sustinut de PSD-ALDE. Coalitia de guvernare, care a refuzat sa semneze Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, trebuie sa inceteze sa ii mai sfideze pe romani, ignorand optiunile clar exprimate prin vot la referendumul validat astazi de CCR.” – mai afirma seful statului.
Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului sa transpuna cu celeritate in legislatie toate prevederile stipulate in Acordul Politic National, pe care l-a initiat pentru a fi respectata pe deplin vointa suverana a cetatenilor romani in favoarea statului de drept si impotriva modificarilor de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, exprimata ferm si fara echivoc la referendum.
Pe 3 iunie, Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.
La prima intrebare, privind interzicerea amnistiei şi gratierii pentru infractiuni de coruptie, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul „da” a fost de 6.459.383, in timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numarul voturilor nule: 403.530.
La intrebarea a doua, referitoare la interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor şi al organizarii judiciare, corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonante, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numarul voturilor nule: 407.088.