Catalin Denciu, medicul erou de la ATI Neamt, transferat in Belgia. Aeronava a decolat de la Baza 90 din Otopeni

60

Catalin Denciu, medicul ranit in incendiul de la Spitalul Judetean din Piatra Neamt, a fost adus la Bucuresti in cursul noptii de sambata spre duminica si a fost pregatit la Spitalul de Urgenta Floreasca, pentru a fi transportat la o unitate medicala din Belgia.

Aeronava militara care il transporta pe medic a decolat de la Baza 90 din Otopeni. La bord este o echipa medicala care ii va supraveghea starea in permanenta. Avionul va ateriza pe un aeroport militar din Bruxelles.

Loading...

Transferul pacientului se realizeaza cu un avion C-27J Spartan al Fortelor Aeriene Romane, in conditii speciale, cu asistenta medicala specializata asigurata, pe toata durata transportului, de o echipa din cadrul Ministerului Apararii Nationale si SMURD Bucuresti.

Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care vor stabili, dupa finalizarea procedurilor de evaluare medicala, conduita terapeutica si de suport medical, potrivit MApN.

Ludovic Orban a explicat si de ce autoritatile au optat pentru solutia de a-l transfera pe medic de la Piatra Neamt la Iasi, apoi la Bucuresti, pentru ca ulterior sa fie transportat in Belgia:

„In conditii de noapte, neexistand un heliport, deplasarea cu elicopterul si preluarea pacientului cu elicopterul nu era posibila. S-a ales solutia de a fi deplasat in conditii cat se poate de sigure (…) pana la aeroportul din Iasi, de acolo a fost deplasat pana in Bucuresti cu avionul militar insotit de o echipa SMURD care ii evalueaza si ii monitorizeaza starea de sanatate. La spitalul Floreasca este o echipa pregatita (…) sa-i faca evaluarea, sa-l pregateasca pentru deplasare. Internarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte, cand vrem noi. Internarea se face pe baza solicitarii formulate dupa un anumit interval de timp pentru ca trebuie pregatit locul in care va fi internat. (…) Nu a fost deloc usor sa obtinem acordul pentru a putea interna pacientul la spitalul militar din Belgia”, a mai spus premierul.

Incendiul care a izbucnit, sambata dupa-amiaza, intr-un salon de terapie intensiva al Spitalului Judetean Piatra Neamt s-a soldat cu 10 morti si 10 raniti, intre care 7 sunt in stare grava: sase sunt pacienti de terapie intensiva care se aflau intr-un salon alaturat, iar al saptelea este medicul de garda care a infruntat flacarile in incercarea de a salva pacientii. El are arsuri pe 40 la suta din suprafata corpului si arsuri de gradul IV la nivelul membrelor.