Bucurestiul isi pastreaza pentru al doilea an consecutiv prima pozitie in randul destinatiilor din Europa, potrivit Indexului Global Mastercard de Destinatii Urbane 2019, publicat luni.
La nivel general, Indexul indica faptul ca, din 2009 si pana in prezent, numarul turistilor care au apelat la servicii de cazare a crescut cu 76%.
Potrivit rezultatelor studiului, orasul Bucuresti inregistreaza un procent de 10,3% in ceea ce priveste potentialul de dezvoltare, in randul oraselor din Europa. De asemenea, 1,4 milioane de turisti au apelat la serviciile de cazare din Capitala, in ultimul an, iar valoarea medie cheltuita pe zi a ajuns la 105 dolari, comparativ cu anul anterior, cand suma se ridica la 200 dolari.
Pe locul secund, in topul oraselor cu cel mai mare potential de dezvoltare se afla Lisabona, cu un procent de 10% si 5,2 milioane de vizitatori, respectiv 112 dolari valoarea medie cheltuita zilnic. Podiumul este incheiat de Tel Aviv – cu un procentaj de 9,1% ca potential de dezvoltare, 1,9 milioane de turisti in ultimul an, o medie de 2,2 nopti de cazare si un buget mediu de 368 de dolari/zi.
in Indexul Global Mastercard de Destinatii Urbane 2019 se mai afla Moscova, Hamburg, Dusseldorf, Budapesta, Santa Cruz de la Palma, Copenhaga si Istanbul.
Pe plan mondial, Indexul dezvaluie ca Bangkok ramane destinatia nr. 1 in lume, cu peste 22 de milioane de turisti care au apelat la servicii de cazare, in timp ce Paris si Londra ocupa locurile 2 si 3, ambele depasind 19 milioane de turisti acomodati.
Previziunile pentru anul 2019 indica o crestere generala, in mod special pentru capitala Japoniei, Tokyo, oras de la care se asteapta cea mai semnificativa majorare a numarului de turisti.
In ceea ce priveste suma cheltuita de catre turisti in timpul unei sederi, Dubai este in topul listei, cu o medie de 553 dolari/zi.
In premiera pentru acest an, Indexul Global Mastercard de Destinatii Urbane ofera trei tendinte-cheie pe marginea turismului la nivel global. Prima tendinta este ca, in cazul tuturor destinatiilor prezente in studiu, fluxul de turisti a crescut in medie cu 6,5%, an dupa an incepand cu 2009, iar cheltuielile au crescut in medie cu 7,4%.
O alta componenta importanta se refera la dominanta sustinuta a marilor orase. “Desi a existat o schimbare semnificativa in randul turistilor care aleg orasele mai mici, primele 10 orase din top au ramas, in mare masura, consecvente in acest sens. Londra, Paris si Bangkok se afla pe primele 3 pozitii din 2010, Bangkok fiind nr. 6 in ultimii sapte ani. New York este un alt oras care se afla in top 10, cu 13,6 milioane de turisti care apeleaza la servicii de cazare, in acest an”, se noteaza in studiu.
Totodata, cresterea calatoriilor planificate in regiunea Asia-Pacific reprezinta un punct-cheie. in acest context, orasele din regiunea Asia-Pacific au inregistrat cea mai mare crestere in numarul de turisti din 2009, cu 9,4%. in comparatie, Europa, care a inregistrat a doua cea mai mare crestere, a crescut cu doar 5,5%.
Indexul Global Mastercard de Destinatii Urbane claseaza orasele in functie de numarul total al turistilor care apeleaza la servicii de cazare si al cheltuielilor transfrontaliere realizate de aceiasi turisti in cursul anului 2018, oferind totodata previziuni cu privire la potentialul de crestere al numarului de turisti care apeleaza la servicii de cazare pentru anul 2019.
Realizatorii studiului mentioneaza ca acesta nu se bazeaza pe volumele sau informatiile de tranzactionare ale Mastercard. Prognozele se bazeaza pe media ponderata a prognozei turismului la nivel national si a datelor lunare efective la nivelul orasului pentru 2019, disponibile pana in ultima luna inainte de lansare.