Bucurestiul a depasit pragul de sase cazuri la mia de locuitori, insa Capitala nu intra automat in carantina

20

Capitala a depasit pragul de 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, potrivit prefectului Capitalei. El a spus ca, în aceste conditii, cere tuturor membrilor comitetului municipal pentru situatii de urgenta sa îi trimita propuneri pentru a tine sub control situatia pandemica, transmite Digi24.

Totodata, el asteapta de la DSP raportul de analiza de risc. Dupa primirea acestui raport, prefectul Alin Stoica va convoca CMBSU, cel mai probabil pentru miercuri.

Loading...

Alin Stoica a declarat marti dimineata ca sunt discutate mai multe masuri, dar nu a oferit detalii.

„În anumite restaurante nu se respecta masurile impuse, sa se functioneze pe terase si sa se respecte definitia terasei. Acele petreceri fara respectarea niciunei norme sanitare sunt, evident, niste posibile focare de infectie. În noaptea de 20 spre 21 martie a fost descoperit un tânar care trebuia sa fie în carantina. Astfel de exemple nu sunt placute”, a spus Alin Stoica.

Prefectul Capitalei a declarat luni, la Digi FM, ca depaşirea incidenţei de 6 cazuri la mia de locuitori nu înseamna ca Bucureştiul va intra în mod automat în carantina. Potrivit acestuia, carantina este doar una dintre masurile posibile, având în vedere ca aceasta este prevazuta de lege.

„Sunt mai multe masuri – asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie sa aşteptam ca specialiştii sa se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (…)

Nu înseamna ca la 6 cazuri la mie, Capitala intra automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune ca orice fel de masura trebuie luata odata la propunerea specialiştilor – DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al masurii (…) – dupa care intervine o şedinţa de comitet de situaţii de urgenţa, care este un organ colegial, se discuta acolo şi se ia o decizie. Daca masura este mai severa, gen carantina, atunci intervine DSU şi da un ordin prin care se confirma. Daca masura priveşte doua judeţe, atunci trebuie sa ajungem şi în CNSU”, a explicat el.

Alin Stoica a spus ca a cerut Direcţiei de Sanatate Publica o analiza în ce priveşte rata de incidenţa, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare, pentru a fi luate cele mai bune masuri de contracarare e pandemiei în Bucureşti.