BNR trage un semnal de alarma: 10 banci din Romania risca sa dispara!

14

Cursa de supravietuire contracronometru pentru ultimele 10 banci din sistemul romanesc. Trebuie sa se concentreze, altfel vor disparea, avertizeaza Eugen Radulescu, reprezentant al Bancii Nationale, in contextul in care codasele sistemului bancar au cheltuieli operationale foarte mari care apasa puternic pe sansele de supravietuire.

Loading...

Desi profitabilitatea sectorului bancar s-a imbunatatit in ultimii ani, iar in momentul de fata o singura banca din sistem mai inregistreaza pierderi, rezultatele financiare per ansamblu au cunoscut o evolutie sinuoasa in ultimul deceniu, din cauza riscului de credit. In plus, profitul este concentrat doar la nivelul bancilor mari, 85% din el, iar cota de piata mare permite reducerea ponderii cheltuielilor fixe si totodata este asociata unor costuri de finantare mai mici. Deci eficienta operationala depinde de marime.

Concret, in timp ce primele 10 banci din sistem au costuri operationale de aproximativ 50% din venituri, ultimele 10 au in unele cazuri costuri si de peste 100%. si peste aceste costuri mai apasa si aparitia finetech-urilor care castiga tot mai mult teren si pe piata romaneasca.

Eugen Radulescu, directorul Directiei Stabilitate din cadrul BNR, atrage atentia ca daca nu sunt gasite solutii rapide, ultimele 10 banci din sistem ar putea disparea cu totul in decurs de un deceniu.