Biserica a anuntat regulile pentru Pastele din vremea coronavirusului: „Credinciosii pot iesi la ferestre si la balcoane sau in curtile caselor lor, adresand salutul Hristos a inviat!”

14

Biserica Ortodoxa anunta noi reguli pentru sarbatorile de Florii si de Paste. Slujba de inviere, la care anul acesta nu participa credinciosi, va incepe la ora 00.00, in afara lacasului de cult. in timp ce clopotele rasuna la toate bisericile unde se savarseste slujba invierii, credinciosii pot iesi la ferestre si la balcoane sau in curtile caselor lor, adresand salutul „Hristos a inviat!”.

Intrucat slujbele de Florii, slujbele din Saptamana Mare (a Sfintelor Patimiri) si de Sfintele Pasti vor fi savarsite anul acesta doar de slujitorii bisericesti, fara participarea credinciosilor mireni, pentru a oferi credinciosilor o anumita consolare si pentru a diminua riscul unor manifestari necontrolate, urmare consultarii cu Ministerul Afacerilor Interne, parohiile si manastirile vor proceda dupa cum urmeaza:

Loading...
  1. Pelerinajul de Florii se suspenda anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvantate in biserica (in Sambata lui Lazar, 11 aprilie 2020, dupa Vecernie sau in Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) si vor fi distribuite, de catre voluntari, credinciosilor din parohie care solicita aceasta. Voluntarii vor purta masti si manusi de protectie.
  2. in saptamana Sfintelor Patimiri, nu se savarseste slujba Sfantului Maslu de obste (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.
  3. Spovedania si impartasirea credinciosilor se pot savarsi in continuare doar la domiciliu. La intrarea in locuinta credinciosilor, preotul va utiliza incaltaminte de unica folosinta si masca sanitara, se va spala pe maini cu apa si sapun si cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult si epitrahil, trusa liturgica pentru impartasirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atat anterior, cat si ulterior dezinfectate (conform indrumarilor din 22 martie 2020).
  4. Painea binecuvantata, in forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita „Pasti”, va fi sfintita anul acesta in Joia Mare, 16 aprilie 2020, dupa Sfanta Liturghie, si va fi ambalata igienic in pachete inchise. in zilele de vineri si sambata, „Pastile” vor fi distribuite gratuit credinciosilor, in locuri special amenajate in afara lacasurilor de cult. Personalul deservent va purta masca si manusi de protectie.
  5. Accesul la aceste locuri speciale din afara lacasurilor de cult se va organiza in zilele premergatoare Sfintelor Pasti (vineri si sambata, inainte de noaptea invierii), respectandu-se aceleasi reguli sanitare ca si in magazinele alimentare (masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata in fata locului special amenajat).
  6. Pentru credinciosii varstnici si bolnavi, „Pastile” vor fi distribuite la domiciliu de catre voluntari, vineri si sambata sau in prima zi de Pasti. Voluntarii vor purta masca si manusi de protectie, precum si ecuson nominal, semnat si stampilat de catre fiecare parohie.
  7. Pentru a nu fi intrerupta traditia inceputa in anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales in aceasta perioada in care speranta si lumina trebuie aduse in sufletele oamenilor greu incercati de izolare sau de boala, Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim, sambata, 18 aprilie 2020, spre seara si va fi distribuita delegatiilor eparhiilor la Aeroportul International Otopeni, care vor purta masca si manusi de protectie si vor respecta distanta sociala de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfanta fiecarei parohii. Voluntarii din parohii, purtand masca, manusi si ecuson, vor primi Sfanta Lumina si o vor distribui doar la casele credinciosilor care o solicita si care o asteapta numai in fața locuinței, avand in mana o candela sau o lumanare.
  8. Randuielile liturgice si tipiconale nu se modifica in aceasta perioada in care slujbele se savarsesc doar de catre slujitorii bisericesti, fara participarea fizica a credinciosilor mireni. Astfel, in Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, dupa slujba Prohodului Domnului, biserica va fi inconjurata o singura data de catre slujitorii bisericesti prezenți, dar fara participarea credinciosilor mireni.
  9. De asemenea, slujba invierii Domnului, la care anul acesta nu participa credinciosi mireni, va incepe, potrivit tipicului, in afara lacasului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece invierea lui Hristos este temelia invierii tuturor oamenilor. in acest sens, imediat dupa chemarea Veniți de primiți lumina! si cantarea invierea Ta, Hristoase, Mantuitorule, se va citi Sfanta Evanghelie, se rosteste binecuvantarea „Slava Sfintei…”, dupa care clericii vor canta de trei ori troparul Hristos a inviat!, se va cadi spre cele patru puncte cardinale si se va rosti ectenia mare, apoi toti clericii vor intra in biserica, pentru continuarea Canonului invierii si pentru savarsirea Sfintei Liturghii.
  10. La ora 00.00 din noapte, in timp ce clopotele rasuna la toate bisericile unde se savarseste slujba invierii, credinciosii mireni, avand candelele aprinse, pot iesi la ferestre si balcoane sau in curțile caselor lor, adresandu-se unul catre altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a inviat! si raspunsul Adevarat a inviat!, fara a deranja pe alti vecini care nu doresc sa participe la aceasta sarbatoare.
  11. in prima zi de Pasti, incepand cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credinciosilor varstnici si bolnavi „Pastile”, precum si pachete cu daruri alimentare de Pasti (oua, cozonac, dulciuri etc.).
  12. Tot in prima zi de Pasti, slujba Vecerniei sau „A doua inviere”, se savarseste in biserici, incepand cu ora 12.00, dar fara participarea credinciosilor mireni.

Citeste mai mult pe basilica.ro.