Bataie de joc marca Firea. Dorina Lazar nu este repusa in functie de Gabriela Firea: „In momentul de fata sunt doi directori la Odeon”

124

Actrita Dorina Lazar nu este repusa in functia de director al Teatrului Odeon, in ciuda faptului ca are o hotarare judecatoreasca definitiva in acest sens.

La trei ani de cand a fost destituita nelegal din functia de manager al Teatrului Odeon, Dorina Lazar a fost repusa in functie de o decizie definitiva a Tribunalului Bucuresti – Sectia Contencios Administrativ, nu insa si de Gabriela Firea, care ar fi trebuit sa puna in aplicare aceasta decizie. Primarul Capitalei a ales sa ignore hotararea instantei, riscand totodata o plangere penala in acest sens, mai ales ca pe 16 iunie 2020 a primit o notificare prin executor judecatoresc, de atunci trecand deja aproape o luna, scrie vestibune.

Loading...

Avocata Dorinei Lazar, Valentina Topor Varban, a transmis o declaratie de presa pe care vestibune.com o reda in exclusivitate in cele ce urmeaza:

„Primarul General a dispus in mod nelegal, la data de 24.08.2017, incetarea Contractului de management incheiat de Primaria Municipiului Bucuresti cu actrita
Dorina Lazar, pentru conducerea Teatrului Odeon. Dispozitia Primarului General a fost atacata in instanta de d-na Dorina Lazar, iar instanta a constatat abuzul Primarului General, netemeinicia motivelor pentru care s-a dispus revocarea din functie, contradictia vadita intre acestea si calificativele acordate la evaluarea managementului de catre Comisia de Specialitate si a constatat nulitatea Dispozitiei Primarului General nr. 1181/24.08.2017 prin care s-a dispus incetarea contractului de management.

Sentinta civila nr. 1325/26.02.2019 a Tribunalului Bucuresti – Sectia Contencios Administrativ si Fiscal a ramas definitiva prin respingerea recursului declarat de
Primarul Gabriela Firea (Decizia Curtii de Apel Bucuresti Sectia a IX-a, nr. 638/10.06.2020).

Ca efect al anularii Dispozitiei de revocare din functie a d-nei Dorina Lazar, contractul sau de management este din nou in vigoare, la fel si Dispozitia initiala de
numire pe post.

in acest moment, Teatrul Odeon are doi manageri, unul repus in functie ca efect al anularii prin instanta a Dispozitiei nelegale de destituire si unul pus in functie ulterior, ca urmare a vacantarii nelegale a postului!

La data de 16.06.2020 d-na Primar general a fost notificata prin executor judecatoresc sa respecte hotararea judecatoreasca si sa repuna in functie managerul destituit nelegal (Dorina Lazar), al carui mandat este valabil pentru inca o perioada de doi ani si sase luni. D-na Primar general a ales sa ignore hotararea judecatoreasca si nu a emis inca Dispozitia de (re)numire pe post, desi din punct de vedere juridic aceasta nici nu ar mai fi necesara, producandu-si efectele (Dispozitia initiala de numire, nr. 41/18.12.2015).

Hotararea judecatoreasca a recunoscut prejudiciul moral care i-a fost cauzat doamnei Dorina Lazar. Domnia sa a cerut daune simbolice de 1 leu! Dar nici acest leu nu i-a fost platit.

Potrivit legii, Primaria Municipiului Bucuresti are obligatia de a repecta clauzele Contractului de management incheiat cu d-na Dorina Lazar, contract valabil pentru inca doi ani si sase luni, validat de instanta si are obligatia de a respecta hotararile judecatoresti.

Totodata, Primaria Municipiului Bucuresti va avea obligatia de plata a daunelor cauzate d-nei Dorina Lazar, echivalente cu indemnizatia de manager de care a fost lipsita din august 2017 si pana la data cand va fi reinstalata in functie.

Retragerea managerului pus in functie de Primarul general (Cristian sofron n.r.), pe postul d-nei Dorina Lazar si respectarea voluntara a hotararii judecatoresti, ar fi un gest de onoare, o dovada a respectului legii si o masura chibzuita fata de buget”, se arata in comunicatul trimis redactiei de catre avocata Dorinei Lazar.

Va reamintim ca in vara anului 2017, Dorina Lazar a fost concediata de la conducerea Teatrului Odeon, fara a i se oferi o explicaţie oficiala. Actriţa a fost destituita dupa o vizita a Corpului de Control al Primarului General (Teatrul Odeon se afla in subordinea Primariei Municipiului Bucureşti) la doar cateva zile dupa ce a fost reconfirmata ca manager.

Dorina Lazar si-a inceput cariera la Teatrul Odeon in anul 1969, iar din 2003 şi pana in 2017 a condus aceasta institutie. in prezent, managerul Teatrului Odeon este actorul Cristian Şofron.