Avionul ucrainean doborat la Teheran a fost lovit de doua rachete in 23 de secunde!

10

Jurnalistii de la cotidianul The New York Times au publicat marti noi imagini cu avionul doborat de Iran in dimineata zilei de 8 ianuarie, in contextul tensiunilor cu SUA. In avionul operat de Ukraine International Airlines se aflau la bord 176 de oameni, niciunul nu a supravietuit.

Loading...

NYT precizeaza ca a verificat autenticitatea imaginilor care arata, pentru prima data, ca doua rachete au lovit avionul apartinand companiei Ukraine International Airlines.

Rachetele au fost lansate de la o baza militara iraniana, aflata la o distanta de aproximativ 12 kilometri de avion. Potrivit informatiilor cunoscute anterior, prima racheta a lovit aproape de cabina pilotilor, iar a doua in zona unui motor.

Sursa citata mentioneaza ca noile imagini aduc dovezi cu privire la motivul pentru care emitatorul avionului a incetat sa mai functioneze, la cateva secunde dupa ce a fost lovit de al doilea proiectil.

O analiza anterioara a cotidianului a confirmat ceea ce Iranul a recunoscut abia cateva zile mai tarziu: rachete iraniene au doborat avionul in care se aflau cei 176 de oameni.

Cum incidentul s-a intamplat la cateva ore dupa ce Iranul a atacat doua baze militare ale SUA din Irak, Teheranul a precizat ca soldatii au crezut ca este vorba despre o riposta americana si oamenii sai au au avut doar cateva secunde la dispozitie ca sa ia o decizie.

Cele doua rachete au lovit avionul la o distanta de 23 de secunde, dar niciuna nu l-au doborat imediat. Noile imagini arata aeronava in flacari, intorcandu-se catre aeroportul de pe care a decolat. La cateva minute a explodat si s-a prabusit, fiind insa foarte aproape sa cada peste satul Khalaj Abad.

Imaginile publicate marti de NYT au fost filmate de catre o camera de supraveghere a unei cladiri din satul Bidkaneh, aflat la circa 6,5 kilometri de locul din care au fost lansate rachetele.

Marti, autoritatile iraniene au anuntat ca zeci de persoane au fost arestate de catre Garzile Revolutionare din Iran in cadrul investigatiei.

Agentia de stat Fars a anuntat ca a fost retinuta si o persoana care a postat pe internet imagini in care se vede cum o racheta a lovit avionul ucrainean. Rezultatele anchetei vor fi facute publice, a mai transmis presa de la Teheran, fara sa dea si alte detalii.

De vineri, protestele au reizbucnit in Iran, dupa ce guvernul iranian a recunoscut ca avionul ucrainean la bordul caruia se aflau si cetateni iranieni a fost doborat accidental de armata iraniana.

Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a transmis insa marti ca la originea tragediei se afla actiunile SUA: „Statele Unite au generat acest incident”.

Evaluarea Pentagonului este ca atacul a fost accidental, in contextul in care artileria antiaeriana iraniana era activa de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak. Iranul atacase baze din Irak in care sunt stationati militari americani dupa ce armata SUA l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani.