Avertizare pentru medicii spagari. Ministrul Sanatatii anunta ca va trimite pacienti „sub acoperire” in spitale pentru a-i descoperi pe medicii care cer spaga

12

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intentioneaza sa trimita in spitale pacienti „sub acoperire” pentru a identifica angajatii care conditioneaza actul medical de mita. Acesta este unul dintre pasii unei strategii anti-coruptie mai ample, gandite de Ministerul Sanatatii, a declarat Sorina Pintea pentru HotNews.ro.

Loading...

Ministerul Sanatatii a elaborat si va pune in aplicare o strategie anti-coruptie, un proiect-pilot fiind deja aplicat la Spitalul Fundeni din Bucuresti. Angajatii acestui spital au semnat, in aceasta primavara, la solicitarea conducerii unitatii sanitare, „declaratii anti-mita”, in care isi iau angajamentul sa nu ceara sau primeasca bani de la pacienti. De asemenea, pe peretii spitalului au fost lipite afise prin care pacientii sunt informati ca angajatii acestui spital nu primesc „plic”.

„Avem de pus in aplicare o strategie anti-coruptie si am pus in aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. in acest moment, pregatim niste indicatori sa ne ajute sa cuantificam ceea ce facem. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de „pacient sub acoperire” care sa mearga, in functie de gradul de satisfactie al pacientului de la un anumit spital, sa verifice daca cele sesizate de pacienti sunt mai mult sau mai putin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care il analizam, iar daca vedem ca scade gradul de satisfactie si creste numarul pacientilor care spun ca li s-a cerut spaga, trimitem acesti ‘pacienti sub acoperire’ „, a explicat luni ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, pentru HotNews.ro.

Sorina Pintea mai spune ca, cu toate ca unii pacienti carora li se cere spaga in spitale i se adreseaza chiar ei pentru a se plange de cele intamplate, „ei spun ca nu vor sa sesizam organele de ancheta, ceea ce mi se pare ciudat”.

„Eu cred ca sunt si medici cinstiti, dar stim cu totii ca lucrurile sunt inca nerezolvate. Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient si spune: acesta este tariful. Sunt spitale in aceasta tara unde medicii spun: ‘Nu este nevoie, multumim.’ Eu cred ca nu merita acesti oameni, pentru cativa care fac asta, sa fie murdariti”, adauga ministrul Sanatatii.

Reamintim ca angajatii din sistemul sanitar au beneficiat de cresteri substantiale de salarii anul trecut, odata cu venirea Sorinei Pintea in functia de ministru al Sanatatii. Salariile angajatilor din sistem – medici, asistente si infirmiere – s-au dublat sau chiar s-au triplat, in unele cazuri.

Totodata, persoanele care au fost internate primesc pe telefon un mesaj cu un chestionar care sa le masoare gradul de satisfactie. Cele 9 ȋntrebarile cuprinse ȋn chestionar se refera la:

Gradul de multumire al pacientului fata de serviciile medicale oferite de spital
Gradul de multumire al pacientului fata de activitatea si implicarea medicului
Gradul de multumire al pacientului fata de curatenia din spital
Daca pacientul a cumparat medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internarii
Gradul de multumire al pacientului fata de activitatea si implicarea asistentelor medicale
Daca pacientul a primit explicatii clare cu privire la diagnostic si tratament
Daca pacientul ar recomanda unei persoane apropiate sa se trateze la acelasi spital
Daca starea de sanatate a pacientului este mai buna dupa externare