Avertismentul NATO, dupa consultarile cu Rusia: „Există un risc real de aparitie a unui nou conflict armat in Europa”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, 12 ianuarie, după negocierile cu Rusia, că suntem în fața unui ”moment definitoriu pentru securitatea europeană”. Acesta a subliniat că amenințarea Moscovei va crește puterea Alianței.

Consiliul NATO-Rusia a avut loc la sediul Alianței din Bruxelles, fiind primul după doi ani.

Loading...

”Nu a fost o discuție ușoară, dar tocmai de aceea această întâlnire a fost atât de importantă”, a spus Stoltenberg. Acesta a adăugat că Moscova a adus în discuție și mai multe nemulțumiri vechi, inclusiv unele legate de războiul din Iugoslavia și Libia.

”Diferențele dintre noi nu vor fi ușor de rezolvat”, a subliniat secretarul general al Alianței.

Stoltenberg a propus Rusiei să se organizeze o serie de întâlniri pe tema securității, însă Moscova nu a dat deocamdată un răspuns ferm.

În cadrul discuțiilor, aliații occidentali au cerut Rusiei să ”detensioneze situația” și să retragă forțele de la granița cu Ucraina. La rândul său, Rusia a îndemnat NATO să renunțe la admiterea Ucrainei în NATO, dar Alianța a transmis că refuză să facă compromisuri privind extinderea. ”Rusia nu are drept de veto”, s-a exprimat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a subliniat că ”Ucraina este o națiune suverană”. ”Ucraina are dreptul la autoapărare. Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia. Rusia este cea mai mare putere terestră din Europa și tot Rusia a fost cea care a folosit forța militară împotriva Ucrainei în trecut. Rusia este agresorul”, a precizat acesta.

Totodată, Stoltenberg a spus că aliații NATO din fosta Iugoslavie au respins direct afirmațiile Rusiei conform cărora NATO a contribuit la destrămarea Iugoslaviei. Șeful Alianței a punctat și că rolul NATO în Libia a fost sub mandatul ONU, răspunzând astfel acuzațiilor părții ruse, care a precizat la întâlnire că ”NATO a depășit acest mandat”.

”Amenințarea Moscovei va crește probabil puterea Alianței și nu o va micșora”, a mai spus Stoltenberg.

”Există un risc real de apariție a unui nou conflict armat în Europa. Rămânem cu cu ochii deschiși. Am transmis Rusiei mesajul că, dacă vor folosi forța militară, vor exista consecințe grave asupra lor, inclusiv sancțiuni economice și sancțiuni politice”, a adăugat secretarul general al NATO, potrivit Digi 24.