Avertismentul care provoaca fiori! Un oficial BNR avertizeaza: Ne apropiem de o recesiune mai rea decat cea din 2008!

6

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, spune, potrivit Profit.ro, ca in 2019 Romania cheltuie cu salariile si asistenta sociala 95% din venituri, iar aceste cheltuieli sunt mai mari decat in boom-ul precedent, ceea ce duce la o inrautatire a situatiei bugetului.

Loading...

Romania a trecut printr-o recesiune severa in 2009 si 2010, dupa care a inceput o ajustare bugetara severa, inclusiv cu taieri de salarii in sectorul bugetar.

Lucian Croitoru isi bazeaza afirmatia pe un indicator care masoara dobanzile titlurilor de stat. Lucian Croitoru spune ca evolutia acestor randamente s-a inversat, adica piata cere dobanzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decat pentru cele pe termen lung, desi in mod firesc, imprumuturile pe termen lung ar trebui sa aiba castiguri mai mari. Iar din 1961 si pana in prezent, cand a mai aparut o astfel de situatie, in cel mult 22 de luni a venit si recesiunea.

Consilierul guvernatorului BNR este de parere ca daca economia Statelor Unite va fi afectata, in mod sigur vom avea si noi de suferit. Asta, in conditiile in care situatia bugetara nu este una tocmai roz.

Dupa primele 9 luni ale anului avem un deficit bugetar de 2,62 la suta din Produsul Intern Brut. insa, daca deficitul creste in acelasi ritm ca in septembrie, vom depasi tinta impusa de Uniunea Europeana, ba chiar vom ajunge aproape de 4 la suta din PIB.

Si mai grav este ca ponderea cheltuielilor fixe, adica cele care nu pot fi reduse prea usor, este foarte mare. Spre exemplu, cheltuielile statului cu pensiile si cu dobanzile pentru imprumuturile facute depasesc 40 la suta din totalul incasarilor. Iar daca adaugam si cheltuielile cu salariile bugetarilor, acestea ajung la 74 la suta din venituri.

Asta inseamna ca, in situatia unei crize, Guvernul nu va putea sa ajute economia prin reduceri de taxe, de exemplu. Ba din contra, ar putea fi chiar nevoit sa majoreze taxele, ceea ce va ingropa si mai mult afacerile si, implicit, va adanci criza.