Augustin Zegrean da o veste buna romanilor: In starea de alerta nu se pot da amenzi si ordonante militare. Care este diferenta fata de starea de urgenta

8

Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, afirma ca pe timpul starii de alerta cetatenii nu pot fi amendati, cum se intampla pe timpul starii de urgenta. De asemenea, nu pot fi emise ordonante militare, iar cele care sunt acum in vigoare expira odata cu starea de urgenta.

„Starea de alerta este mai simpla, mai mica decat starea de urgenta. Starea de urgenta este la nivelul ministrului de Interne, decretata de presedinte. Starea de alerta este declarata de Comitetul pentru situatii de urgenta, cu aprobarea premierului”, a explicat Augustin Zegrean, la Digi24, care sunt diferentele dintre cele doua situatii.

Loading...

Fostul presedinte CCR a mai spus ca si pe timpul starii de alerta pot fi restranse anumite drepturi si libertati individuale, dar nu se pot da amenzi si nici ordonante militare.

„in starea de alerta nu se pot da ordonante militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeasi putere. De asemenea, in starea de alerta nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizand ca ordonantele militare care sunt acum in vigoare expira odata cu starea de urgenta. „Daca vor sa mentina amenzile, vor trebui sa dea o lege”, a mai spus el, precizand ca, din punctul lui de vedere, era de preferat varianta legii in locul ordonantelor militare pentru actuala stare de urgenta.

Guvernul si Presedintele analizeaza ipoteza declararii starii de alerta dupa data de 15 mai, cand expira starea de urgenta instituita prin decret de Klaus Iohannis. Este o masura necesara pentru a putea fi mentinute, legal, unele dintre restrictiile impuse pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, cum ar fi inchiderea restaurantelor si a altor domenii de activitate cu public.