Au intrat in vigoare masurile dispuse in Ordonanta militara. Ce le este interzis romanilor

7

Duminica, la ora 22, au intrat in vigoare o parte dintre prevederile Ordonantei miltare 2. Printre acestea se numara inchiderea mall-urilor si interzicerea intrarii pe teritoriul Romaniei a cetatenilor straini. De luni, se aplica si celelalte prevederi, printre care si restrangerea dreptului de a iesi din casa in intervalul 22-6.

Conform prevederilor ordonantei, cetatenilor li se recomanda sa nu paraseasca locuinta in timpul zilei decat pentru aprovizionare curenta sau pentru deplasarea la serviciu, in situatia in care nu pot lucra de la domiciliu. De luni, cetatenii nu mai au voie sa umble in grupuri formate din mai mult de 3 persoane, iar noaptea, intre ora 22 si 6 dimineata pot iesi din casa doar daca au completata o declaratie pe propria raspundere sau o adeverinta de la serviciu.

Loading...

Incepand de luni vor fi inchise mall-urile si se inchid si cabinetele stomatologice. Preotii nu mai pot oficia slujbe decat online, iar la nunta, botez sau inmormantare pot participa cel mult 8 persoane.

Autoritatile ne recomanda sa nu iesim din casa in timpul zilei decat pentru strictul necesar si au interzis grupurile mai mari de 3 persoane. Pot iesi totusi impreuna familiile alcatuite din mai mult de trei persoane, daca locuiesc in aceeasi casa (de exemplu, pentru cumparaturi).

„Circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei se efectueaza numai cu respectarea masurilor generale de prevenire a raspandirii COVID-19 (adica pastrarea unei distante de cel putin 1,5-2m de alte persoane si evitarea contactului direct cu acestea) precum si evitarea formarii oricarui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se intelege alaturarea unui numar mai mare de 3 persoane care nu locuiesc impreuna”.

In intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomanda ca persoanele sa paraseasca locuinta doar pentru strictul necesar. Desi vorbim despre niste recomandari, autoritatile indeamna cetatenii sa le ia in considerare ca pe niste obligatii.

„In intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomanda ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice”

O alta masura, care se aplica de luni seara, este cea prin care este restrans dreptul de a iesi din casa noaptea. Conform ordonantei militare, in intervalul orar 22.00 – 06.00, cetatenii au voie sa iasa din casa doar pentru strictul necesar, printre care cumparaturi de baza, asistenta medicala care nu poate fi amanata, ingrijirea batranilor, sau deplasari scurte in apropierea locuintei, precum si alte deplasari urgente. Cei care parasesc domiciliul trebuie sa completeze o declaratie in care sa mentioneze motivul iesirii, sau sa aiba o adeverinta de la serviciu, care sa mentioneze ca deplasarea este facuta in scop profesional.

Autoritatile spun ca declaratia pe propria raspundere poate fi completata integral olograf („de mana”), cu preluarea tuturor elementelor prevazute in modelul declaratiei pus la dispozitie pe site-urile Guvernului.

Declaratia pe proprie raspundere completata se va afla in posesia persoanei care efectueaza deplasarea, impreuna cu documentul de identitate, si va fi pusa la dispozitia reprezentantilor Politiei Romane, ai Jandarmeriei sau ai Politiei Locale la momentul legitimarii persoanei, a precizat Grupul de Comunicare Strategica.

De asemenea, reprezentantii Politiei Romane, ai Jandarmeriei sau ai Politiei Locale pot efectua fotografirea documentelor (declaratie pe proprie raspundere si act de identitate) la momentul legitimarii persoanei.

Conform ordonantei, sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor:

  • Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia locala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masurile prevazute la art.1 si 2 (inchiderea cabinetelor stomatologice si a mall-urilor)
  • Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia locala, pentru masurile prevazute la art. 3, 5 si 7 (cei care merg in grupuri mai mari de 3, sau care nu au o adeverinta de la servicu sau declaratie pe proprie raspundere pentru a iesi noaptea)
    -Politia de Frontiera Romana, pentru masura prevazuta la art. 6 (interzicerea intrarii cetatenilor straini in tara)

Sanctiuni:

Pentru situatia in care nu sunt respectate masurile de carantina sau izolare la domiciliu se aplica sanctiunile pentru zadarnicirea combaterii bolilor adica pedepse cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda sau cu inchisoare de la unu la 5 ani, daca fapta a avut ca urmare raspandirea coronavirusului.

Pentru faptele care nu sunt de natura penala, nerespectarea prevederilor din Ordonanta militara se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.
Bisericile pot face slujbe doar online, iar la nunta, botez sau inmormantare pot participa maxim 8 persoane

Ordonanta militara numarul 2 adoptata sambata prevede masuri stricte pentru organizarea nuntilor, botezurilor sau inmormantarilor. Conform documentului, actele religioase pot fi oficiate de preoti doar daca la ele participa cel mult 8 persoane. De asemenea, preotii pot impartasii credinciosii bolnavi la domiciliul acestora.

„Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, cat si impartasirea credinciosilor bolnavi la domiciliul acestora”

De asemenea, ordonanta prevede ca preotii sa poata oficia slujbe online, din biserica, fara enoriasi.

„Se pot oficia slujbe in lacasurile de cult, de catre slujitorii bisericesti/religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online”, se mai arata in document.

Citeste si in plina pandemie, romanii se imbulzesc in biserici si impart aceeasi lingurita cu sute de alti oameni
Strainilor le este interzisa intrarea pe teritoriul Romaniei, cu cateva exceptii

De duminica, de la ora 22, este interzisa intrarea pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor, cu exceptia situatiei in care acestia tranziteaza teritoriul Romaniei, pe culoare de tranzit, organizate prin intelegeri cu statele vecine.

Care sunt exceptiile:

  • sunt membri de familie ai cetatenilor romani;
  • sunt membri de familie ai cetatenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;
  • sunt persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritatile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
  • sunt persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent;
  • este personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • sunt pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare;
  • sunt pasageri care calatoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
  • sunt persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.