Atentie, soferi! Ordonanta care schimba Codul Rutier: Ce este total interzis la volan

8

Guvernul a adoptat, luni, o ordonanta prin care se interzice in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare tinerea in mana a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video. Nerespectarea prevederii este sanctionata cu patru puncte de penalizare si amenda cuprinsa intre 6-8 puncte-amenda.

Loading...

„La propunerea Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptata o ordonanta simpla de modificare si completare a legislatiei privind circulatia pe drumurile publice. Se refera aceste completari, in primul rand, la interzicerea in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare a tinerii in mana a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video. Dupa cum stiti, in prezent, legislatia interzice doar folosirea in timpul mersului a telefoanelor mobile. Nerespectarea noilor prevederi se va sanctiona cu amenda, inclusiv in cazul conducatorilor de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere. in plus, in cazul cazul conducatorilor auto se introduce sanctiunea de 4-5 puncte amenda si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile in situatia in care se incalca noua norma in acelasi timp cu alta regula pentru circulatia vehiculelor, avand in vedere ca in acest caz gradul de pericol social creste destul de mult”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

El a precizat ca noile reglementari vor intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, perioada in care Politia Rutiera va desfasura activitati de informare.

Potrivit proiectului, „in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video”.

Astfel, se va sanctiona cu 4 puncte de penalizare tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video.

De asemenea, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor.

Se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere, aflat in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, de catre conducatorul acestuia.

Noile prevederi urmeaza sa se aplice in termen de 60 de zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, perioada in care Politia Rutiera trebuie sa desfasoare o campanie de informare in acest sens.