Atentie, romani! „Noua tulpina din UK circula deja in jumatate din judetele tarii si exista o probabilitate mare de a cuprinde intreg teritoriul Romaniei in viitorul apropiat”

23

Institutul National de Sanatate Publica a prezentat, marti, analiza primelor 136 de cazuri de infectare cu noua tulpina de coronavirus, cea din Marea Britanie, avertizand asupra riscului de a patrunde in Romania si alte noi tulpini.

”Devine evidenta necesitatea realizarii de secventieri ale caror rezultate sa fie comunicate in timp cat mai scurt, pentru declansarea rapida a investigatiei epidemiologice”, au transmis specialistii. Acestia atrag atentia ca ”ridicarea prematura a masurilor va duce la o crestere rapida a ratelor de incidenta, a numarului de cazuri severe si a mortalitatii”. Analiza arata ca 80 de cazuri sunt in Bucuresti, iar restul au aparut in 20 de judete. 77 de cazuri nu au nicio legatura epidemiologica intre ele si doar 4% au istoric de calatorie in Marea Britanie.

Loading...

”Asa dupa cum mentiona ECDC in Evaluarile Rapide de Risc (RRA) (…) virusurile se modifica constant prin mutatii, iar variatii ale virusului SARS-CoV-2, datorita evolutiei si proceselor de adaptare, au fost observate in intreaga lume. Insa, in timp ce majoritatea mutatiilor emergente nu vor avea un impact semnificativ asupra raspandirii virusului, unele mutatii sau combinatii de mutatii ii pot oferi virusului un avantaj selectiv, cum ar fi transmisibilitatea crescuta sau capacitatea de a se sustrage raspunsului imun al gazdei”, arata INSP.

Sursa citata mentioneaza cele 3 variante care produc ingrijorare in prezent:

– VOC 202012/01 (B.1.1.7) care a fost identificata pentru prima data ca fiind ingrijoratoare in sudul Regatului Unit (Marea Britanie) in decembrie 2020, iar prima proba in care a putut fi identificata a fost confirmata cu COVID-19 in septembrie 2020;

– 501Y.V2 (B.1.351) care a fost identificata pentru prima data in Africa de Sud, in decembrie 2020;

– P.1 identificata initial doar in Brazilia.

”In RRA din 15 februarie 2021, ECDC atragea atentia ca datorita transmisibilitatii crescute, dovezilor de severitate crescuta si potentialului ca vaccinurile existente anti-COVID-19 autorizate sa fie partial sau semnificativ mai putin eficace fata de o varianta care ridica ingrijorare (VOC), combinata cu probabilitatea mare ca proportia cazurilor cauzate de B.1.1.7 (si posibil si B.1.351 si P.1) sa creasca, riscul asociat cu raspandirea in continuare a VOC-urilor SARS-CoV-2 in EU / EEA este in prezent evaluat ca fiind mare pana la foarte mare pentru populatia generala si foarte mare pentru persoanele vulnerabile, ca varianta B.1.1.7 pare a fi mai transmisibila decat tulpinile care au predominat anterior in circulatie si poate provoca infectii mai severe, precum si asupra faptului ca ridicarea prematura a masurilor va duce la o crestere rapida a ratelor de incidenta, a numarului de cazuri severe si a mortalitatii. Ca urmare a intrarii in circulatie, in Romania, a noii variante UK – Linia genetica B.1.1.7 (Varianta VOC_202012/01) si a posibilitatii intrarii in circulatie si a altor noi variante, devine evidenta necesitatea realizarii de secventieri ale caror rezultate sa fie comunicate DSP-urilor si CNSCBT in timp cat mai scurt, in vederea declansarii rapide a investigatiei epidemiologice”, au mai transmis specialistii, citati de news.ro.

INSP precizeaza ca au fost comunicate la CNSCBT 499 secventieri, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetica B.1.1.7).

”Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%. Pana la data mentionata nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determina ingrijorare (VOC)”, au precizat specialistii.

Rezultatele secventierilor au fost transmise de 4 laboratoare, INCDMM Cantacuzino; INBI Bals; – MedLife; Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava (USV).

Cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din urmatoarele judete: Arges (2), mun.Bucuresti (80), Bihor (1), Braila (1), Botosani (4), Caras-Severin (2), Cluj (9), Constanta (1), Covasna (1), Galati (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mures (1), Prahova (1), Suceava (5), Timis (11), Valcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

”Faptul ca pentru jumatate dintre judete, provenind din toate regiunile tarii, exista evidente de existenta a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denota o raspandire extinsa si o probabilitate mare de a cuprinde intreg teritoriul tarii in viitorul apropiat”, se mai arata in raportul INSP.

Cele mai multe cazuri confirmate s-au inregistrat la grupa de varsta 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut varsta mai mare de 25 de ani, dar au fost inregistrate 2 cazuri cu varsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

In urma anchetelor epidemiologice realizate, directiile de sanatate publica judetene si a mun.Bucuresti (DSP) nu au mentionat nicio legatura epidemiologica identificata pentru 77 de cazuri (57% ).

”Calatoria in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a fost mentionata pentru numai 5 cazuri (4%). Patruzeci si noua de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua varianta B.1.1.7 si au fost parte componenta a unor focare familiale sau de colectivitate. Un caz a fost incadrat ca infectie asociata asistentei medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul”, au mai precizat specialistii.

Pentru 2 cazuri contactul probabil a avut loc in familie, respectiv la locul de munca (sursa probabila nu fusese investigata prin secventiere). De la 2 cazuri nu au putut fi obtinute informatii din cauza refuzului, respectiv a imposibilitatii contactarii telefonice a persoanei.

”Proportia cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificata nicio legatura epidemiologica, acest fapt denota circulatia deja intensa a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 in comunitate”, mai arata specialistii.

In concluzie, INSP noteaza ca ”varianta SARS-CoV-2 linia genetica B.1.1.7 circula deja in jumatate din judetele tarii si exista o probabilitate mare de a cuprinde intreg teritoriul Romaniei in viitorul apropiat”.

”Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secventierilor si comunicarea rezultatelor la DSP si CNSCBT cat mai curand dupa finalizarea investigatiilor de laborator, in vederea realizarii rapide a anchetelor epidemiologice si a instituirii masurilor necesare fata de cazuri si contacti, avand in vedere transmisibilitea crescuta a acestei variante si, conform ultimelor evidente sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o genereaza la varstnici”, se mai arata in raport.