Atentie, romani! Directorul ANM avertizeaza: Iarna aceasta ar putea sa fie cea mai grea din ultimii 100 de ani!

9

Elena Mateescu, directorul ANM, a declarat ca in fiecare an se discuta despre faptul ca iarna respectiva ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau 100 de ani. Meteorologul a amintit ca nu exista insa un semnal robust in acest sens, insa o iarna normala in Romania aduce perioade de vreme severa.

Loading...

„Iarna in Romania aduce perioada in care sa putem sa vorbim de viscol, precipitatii si ger, dar vom actualiza aceste informatii din aproape in aproape.

In fiecare perioada a acestui an, discutam despre scenariul ca iarna aceasta sa fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust in acest sens, dar o iarna normala in Romania aduce perioade de vreme severa.

O sa va prezentam zonele cele mai expuse din perspectiva regimului de temperaturi mai scazut: Moldova, Transilvania, dar si zona de centru a tarii.

Am avut aceste semnale de prelungire a iernii, asa cum in toamna am avut o vara prelungita. Cum a fost martie din acest an, sau aprilie 2017, cand am avut avertizare de cod portocaliu pentru zapada.

Aceasta alternanta a perioadelor foarte calduroase urmate de raciri bruste, cu siguranta, se pot manifesta in urmatoarele 3 luni, asa cum s-a manifestat pe tot parcursul anului 2019”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, duminica, la Digi24 ca in conditiile incalzirii globale, iernile se schimba si in Romania: „Vom avea temperaturi mai mari iarna, dar vor fi si temperaturi mult mai severe decat inainte, este o reconfigurare a transferului de energie intre componentele sistemului, un transport de energie mai mare in sistem, deci si manifestarile caracteristice pentru locul si timpul de an sunt mai severe, mai energetice”.

„Per total, avem un glob care se incalzeste. Pana la jumatatea lunii decembrie nu pare sa avem o trecere foarte brusca spre iarna, sunt temperaturi peste normalul perioadei. Din decembrie, a doua parte ar putea avea manifestari obisnuite iernii, sunt foarte importante aceste prognoze pe intervale mai scurte, si cele nowcasting, cu anticipare imediata. E foarte posibil sa avem fenomene extreme”, a explicat Roxana Bojariu.