Atentie, romani! Care este statutul romanilor in Marea Britanie dupa Brexit!

9

Marea Britanie si Uniunea Europeana incep din martie negocierile pentru un acord post-Brexit. Unul din lucrurile care ii preocupa pe oficialii de la Bucuresti este situatia romanilor care vor merge in Regatul Unit dupa 31 decembrie 2020, cand se incheie perioada de tranzitie.

Loading...

„Speram sa fie suficient timp pentru aceste negocieri, pentru ca multi oameni, inclusiv din institutiile europene, spun ca nu e suficient timp pentru a reglementa toate detaliile concrete ale acestei relatii. Unul dintre elementele principale asupra caruia noi ne aplecam si care reprezinta o preocupare pentru noi este situatia romanilor care ajung in Regatul Unit dupa ce se termina perioada de tranzitie. Acest regim al sederii lor in Regatul Unit nu este prevazut de acordul de retragere”, a spus Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al Romaniei, citat de Digi24.

El a adaugat ca romanii care ajung in Marea Britanie pana la 31 decembrie 2020, adica in timpul perioadei de tranzitie, pot cere statut de rezident permanent sau rezident (presettled sau settled status).

„Ei pot sa faca aceasta cerere de inregistrare pana la 30 iunie 2021”, a spus Aurescu. Ministrul a precizat ca acordul de retragere are prevederi si pentru membrii de familie ai romanilor care vor sa se stabileasca in Marea Britanie.

„Pentru cei care ajung dupa 31 decembrie 2020, acordul de retragere nu acopera acest regim, prin urmare este important ca negocierile dinntre Uniunea Europeana si Regatul Unit sa ajunga la o solutie cu un regim nediscriminatoriu pentru cetatenii europeni”, a aratat el.

Aurescu spune ca dorinta Romaniei este ca UE sa preia in mod unitar negocierile privind drepturile cetatenilor europeni care ajung in UK dupa ce perioada de tranzitie expira.

Ministrul a vorbit si despre relatiile post-brexit dintre Romania si Marea Britanie, cu care tara noastra are un parteneriat strategic.

„Marea Britanie ramane un partener strategic foarte relevant pentru Romania, avem in domeniul securitatii foarte buna. Regatul Unit participa ca aliat NATO la masurile de reasigurare pe Flancul estic, inclusiv prin operatiuni de patrula aeriana pe teritoriul Romaniei. Dorim ca aceasta relatie sa fie in continuare din ce in ce mai substantiala. Lucram la o noua versiune a documentului fondator al parteneriatului strategic pentru a adapta relatia noastra de acum la o relatie post-Brexit. Vrem sa punem accent pe aceasta dimensiune de securitate in continuare, pe diimensiunea economica a relatiei bilaterale si pe alte dimensiuni care reprezinta interes comun pentru ambele state”, a mai spus ministrul.